Sase forme bizare de discriminare la interviul pentru un job

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 21:28
5296 citiri
Sase forme bizare de discriminare la interviul pentru un job

Te-ai intrebat de ce, desi esti la fel de bine pregatit ca si cel care a fost recrutat pentru un job, tu nu ai fost ales? Asta cu toate ca aveai si un plus de sex appeal?

Cu siguranta ti-ai pus intrebarea, insa refuzi sa crezi ca a fost vorba despre discriminare. Mai ales ca nu observi vreo forma de discriminare cunoscuta, legata de sex, varsta etc. Insa ce nu stii e ca angajatorii din ziua de azi sunt creativi; satui pana si ei de prejudecatile vechilor generatii, au gasit alte forme de discriminare, la care nici nu te-ai gandi.

Dupa scrisul de mana

Te-ai gandi ca in zilele acestea, in care mai totul se face pe calculator, nu conteaza unde si cum pui punctul pe "i" ori daca acesta e in forma de inima. Te gandesti ca aceste aspecte sunt irelevante si ca nimanui nu-i pasa de ele atat timp cat rapoartele tale sunt la zi sau termenele-limita sunt respectate.

Gresit, conform Cracked, macar in unele cazuri. Poate ca CV-ul tau e cuprinzator, are cuvintele-cheie cautate de un angajator, e relevant din punct de vedere al experientei, ba are chiar si recomandarile necesare, insa daca e vorba de una dintre companiile care are angajat un grafolog, nu e indeajuns. Numai in Marea Britanie exista cel putin 3.000 de companii care apeleaza la grafologi cand isi aleg noii angajati.

Potrivit acestor specialisti, felul in care scrii poate indica orice, de la abilitatea de a rezolva probleme intr-un grup pana la posibilitatea de a-ti ucide vecinul, intr-un acces de furie. Stiinta e insa sceptica vizavi de aceste adevaruri absolute ce pot fi extrase din cateva randuri scrise.

Cu toate acestea, insa, sunt destui cei ce iau cele mai importante decizii la sfatul unui grafolog. Daca ai senzatia ca tie nu ti se poate intampla, aminteste-ti ca angajatorul nici macar nu e obligat sa te anunte ca scrisul iti e pus sub lupa, pentru ca stie cat de putin profesionist suna.

N-ai idee cat de convingatori sunt unii grafologi; poate nu degeaba sunt destui cei care apeleaza la acestia in speranta ca vor afla daca sotia ii insala, daca sotul va deveni violent ori alcoolic. Exista chiar scoli in care sunt angajati astfel de specialisti in speranta ca nu vor exista cazuri de pedofilie sau vinovatul va fi prins daca o asemenea grozavie are loc.

Asa ca, atunci cand mergi la interviu, imbraca-te potrivit, cauta pe Internet cat mai multe informatii legate de compania unde speri sa fii angajat si scrie cat mai atent, fara inflorituri sau alte semne ce te-ar putea arunca intr-o categorie sau alta.

Dupa tipul de personalitate

Exista un test de personalitate folosit la scara larga in lume, Myers-Briggs Type Indicator, un test cu intrebari ce ofera mai multe variante de raspuns. In SUA, de exemplu, 30% dintre companii il folosesc atunci cand recruteaza personal.

Insa rezultatele sale sunt controversate. Un studiu in care subiectii au completat testul macar de doua ori a aratat ca in 50% dintre cazuri s-au incadrat de fiecare data in alta tipologie, desi raspunsesera cu buna credinta la intrebari.

Desi ai putea crede ca subiectii au multiple personalitati, asa cam cum cei de la Hollywood ar vrea sa transmita, exista si posibilitatea ca testul sa nu fie atat de bine alcatuit sau nu foarte relevant.

In plus, daca ti se pun acele intrebari nu inseamna ca vei sti ca e un test. Asa ca nu uita ca atunci cand ti se adreseaza o intrebare vaga, legata de pisici, de exemplu, ai putea fi catalogat ca violator sau infractor in serie. Ai mare grija ce raspunzi sau paraseste locul daca nu vrei sa ai de-a face cu un astfel de angajator.

Dupa grupa de sange

La japonezi, discrimarea e speciala, din alt spectru, remarca publicatia. Iar cea legata de grupa de sange are chiar un nume, Bura-Hara. Niponii sunt de parere ca o grupa de sange imprima si personalitatea. O mare de oameni e astfel impartita in cateva sertare mari si late.

Cei care au grupa de sange 0 sunt, spune credinta asiatica, energici si sociali, in timp ce cei din grupa B sunt egoisti, niste mici nemernici. Practic, grupele de sange nu reprezinta, in Asia, decat un alt pretext de discriminare. Chiar si politicienilor li se pare necsar sa aduca la cunostinta alegatorilor grupa lor de sange.

Mai mult, in unele tari asiatice, gradinitele sunt impartite in functie de grupele de sange ale copiilor, pe acelasi principiu functionand si agentiile matrimoniale. Iar la interviu candidatilor li se cere sa spuna grupa de sange. Iar cei din grupa de sange B greu isi gasesc de munca.

Inaltime

Poate nu intamplator exista acest tip de discriminare. DeVito nu prea a jucat roluri cu conotatie pozitiva, in timp ce Schwarzenegger nu prea a intruchipat raul. Sa fie oare pentru ca in mod inconstient uram oamenii mici?, se intreaba publicatia.

E o realitate insa faptul ca un om inalt are cu 73% mai multe sanse sa fie angajat atunci cand candideaza impotriva unuia mic de statura, desi cu aceleasi calificari. In plus, cei scunzi castiga considerabil mai putin decat inaltii - cu 800 de dolari mai putin in decurs de un an.

Iar o fabrica Volvo, de exemplu, nu angajeaza oameni mai mici de 1,63 de cm, ceea ce inseamna 1% dintre barbati si o proportie mare din femei, 25%. Iar in China, este foarte comun ca in anuntul de angajare sa se stipuleze si o inaltime minima, chiar daca nu e relevanta pentru tipul de munca depus.

Dupa zodii

Pentru o pseudo-stiinta, care a supravietuit doar pentru ca editorii au simtit nevoia sa umple ultima pagina a ziarelor si cu altceva in afara de caricaturi si alte comicarii, horoscopul joaca un rol uneori hotarator, nedrept, in alegerea angajatilor.

In India, de exemplu, e din ce in ce mai comun sa se angajeze un consultant astrologic, care sa sfatuiasca seful cel mare pe cine sa concedieze, pe cine sa angajeze. Iar argumentele sunt intotdeauna de genul "Daca Marte este intr-a treia casa (...) va exista tendinta de tradare". Cine va incerca sa aduca un contraargument? Cu stiinta nu te pui.

In Austria, spre exemplu, se merge chiar mai departe. Aici un anunt de angajare a devenit stire de presa in urma cu cativa ani, putini, facand inconjurul lumii, textul stipuland ca se cauta oameni doar din anumite zodii, cinci la numar. Iar autoritatile au ridicat din umeri, neluand vreo masura.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#discrimare job, #discriminare interviu angajare, #discriminare inaltime, #discriminare grupa sange, #interviu job , #angajatori