Cinci greseli ce pot transforma o concediere intr-un scandal

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 07:03
6175 citiri
Cinci greseli ce pot transforma o concediere intr-un scandal
foto: portfolio.com

Pana acum n-a fost inventata vreo formula care sa-i opreasca pe fostii angajati sa dea in judecata compania ori sa-si vorbeasca sefii de rau, insa specialistii in resurse umane au identificat o serie de greseli frecvente pe care managerii ar trebui sa le evite, pentru a transforma concedierea unui angajat intr-un proces cat mai putin dureros, pentru ambele parti.

Companiile care au recurs la solutia concedierilor masive pentru a scapa cu fata curata din criza economica, s-au trezit, peste noapte, cu o avalansa de procese, deschise de fostii angajati, ce ar fi putut fi evitate relativ usor, macar in parte, daca departamentele de resurse umane ar fi stiut sa evite cele mai comune cinci greseli majore si o serie de alte mici amanunte ce pot transforma o concediere intr-un scandal imens, potrivit Portfolio.com.

Spre deosebire de disponibilizarile din aparatul bugetar, unde exista sindicate si reguli clare de protectie a angajatilor, in sectorul privat concedierile tind sa fie extrem de dure, in conditiile in care angajatorii profita de puterea data de contractele individuale, ce ii avantajeaza.

"Concedierile din industria privata au efecte mult mai devastatoare. Am intalnit situatii in care angajatii nu au reusit sa accepte despartirea de companie, cu rezultate oribile", spune Michelle Singletary, specialist in resurse umane al biroului de Investigatii Criminale in cadrul Marinei Americane.

Chiar daca parerile sunt impartite si pana acum nu a fost inventata o reteta standard pentru concedierea unui angajat, expertii in resurse umane au cazut de acord asupra celor mai importante si frecvente cinci greseli pe care le fac managerii cand se despart de un angajat.

Managerii se ascund dupa deget

Oricine apreciaza o surpriza, desigur, insa cand vine vorba de concediere, ar fi mai bine ca nefericitul angajat sa stie foarte clar ce il asteapta, chiar de la persoana care ia decizia.

"Cel mai bine este sa te intalnesti personal cu angajatul, in prezenta altui manager", crede Singletary, trebuie sa-i explici acestuia exact ce urmeaza sa i se intample si care sunt motivele pentru care serviciile sale nu mai sunt necesare.

Nu sunt respectate procedurile

Pentru ca vestea concedierii sa nu pice ca din cer, companiile au reguli si proceduri bine puse la punct, insa acestea nu sunt intotdeauna respectate. Daca vrei sa eviti o scena in mijlocul biroului si un eventual proces, trebuie sa te asiguri ca angajatii au primit toate avertismentele regulamentare si au fost instiintati de decizia luata de management, inainte de a fi somati sa-si elibereze biroul.

Ascunderea informatiilor

Minciuna, fie ea si doar prin omiterea unor informatii, nu este niciodata o solutie, indiferent care ar fi motivele din spatele acesteia. Angajatii trebuie sa stie exact ce drepturi au, ce beneficii vor continua sa primeasca dupa despartire, daca este cazul, si chiar sa plece impacati cu gandul ca fostii lor colegi o vor duce bine in continuare, informatii pe care un manager le poate considera, incorect, deja stiute sau lipsite de importanta.

Excesul de zel si de brutalitate

Expertii atrag atentia ca angajatii sunt pusi deja intr-o pozitie delicata in momentul concedierii, iar mustrarile in public si punerea lor intr-o lumina proasta, in fata colegilor, nu vor aduce nicun fel de beneficii companiei, ba din contra.

Eliberarea biroului, de exemplu, este o chestiune dureroasa pentru orice angajat, in conditiile in care orele de munca petrecute aici au transformat piesa de mobilier intr-un spatiu intim, iar obiectele din jur sunt pline de amintiri si semnificatii speciale.

Proaspatul concediat nu va aprecia in niciun caz o mana de ajutor suplimentara sau faptul ca cineva i-a aranjat deja lucrurile in cutii de carton si i le-a scos in hol. Tot din acelasi registru, escortarea lui afara din cladire, cu ajutorul personalului de paza, nu este nicidecum magulitoare si trebuie evitata cu orice pret.

Ignorarea efectelor pe termen lung

Efectele crizei financiare persista, iar companiile recurg, in continuare, la disponibilizari, pentru a face fata pierderilor. Pornind de la premisa ca ce-a fost mai rau, probabil, a trecut, angajatorii trebuie sa se gandeasca si la faptul ca ,dupa un val de concedieri masive, oamenii buni vor fi mai greu de gasit si recrutat, acestia avand rezerve mari in a se angaja intr-un loc in care oamenii au fost dati afara pe capete.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#greseli concediere angajati, #strategie concediere angajati , #anunturi