Cum sa ceri o marire de salariu in vreme de criza

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 12:07
4029 citiri
Cum sa ceri o marire de salariu in vreme de criza
Foto: squidoo.com

Stii ca meriti o marire de salariu, dar rata somajului te-a inspaimantat? Expertii spun ca trebuie sa iti ceri drepturile, oricum.

"Daca randamentul tau este acolo unde trebuie sau depaseste asteptarile, in mod cert ar trebui sa ceri o marire de salariu", spune Dustin Dumas Weeks, autorul cartii "Lessons from a Recovering Worker Bee".

Poate ca esti bombardat din partea managerilor cu mesaje ca ar trebui sa fi recunoscator ca ai o slujba, dar de multe ori exista bani la dispozitie pentru angajatii cu merite, scrie Forbes.

Ia in considerare fapul ca disponibilizarile economisesc o multime de bani pentru firme, dar genereaza o multime de sarcini in plus pentru cei care au ramas. Un manager bun stie ca nu trebuie sa ignore aceste elemente, spune Frances Cole Jones, autorul cartii: "Factorul de wow: Cele 33 de lucruri pe care trebuie (sau nu) sa le faci pentru a-ti garanta un avantaj un afacerile de azi".

"Cererea unei mariri de salariu iti aminteste atat tie, dar si sefului cate lucruri ai facut pentru a creste performanta firmei. [...] ", spune Jones, care adauga ca daca nu faci nimic, sunt sanse ca randamentul tau pe viitor sa scada.

Pe de alta parte, daca organizatia ta e intr-adevar pe rosu, riscand colapsul total, atunci chiar nu este un moment bun sa ceri mai multi bani.

"Angajatul trebuie sa analizeze atent situatia financiara a companiei inainte sa ceara o marire de salariu", spune Cheryl Palmer, consilier de cariera. "Daca ceri o marire de salariu cand compania de-abia se tine pe picioare, atunci nu numai ca nu o vei primi, dar vrei crea indoieli in mintea angajatorului privind priceperea ta profesionala", mai spune ea.

Gandeste ca seful

Primu lucru pe care trebuie sa il faci este sa gandesti ca seful tau. Sansele sunt ca el sa fie orientat pe rezultate, si asa ar trebui sa fii si tu. Du-te la intalnire cu cifre clare privind munca ta in firma: cifre din vanzari, o lista cu clienti valorosi.

Alte contributii pe care le poti mentiona sunt mai putin concrete si pot include modul in care ai imbunatatit serviciul de relaii cu clientii, implementand noi strategii, sau generarea de noi produse si idei.

Cere alternative

Cateodata chiar nu sunt bani, sau daca sunt nu vor sa ti-i dea tie. Motivele posibile sunt multe si nu intotdeauna personale. De exemplu, e posibil ca managementul firmei sa presupuna conditii egale de salarizare pentru angajati. E posibil ca bugetele sa fie inghetate, sau alocate pentru altceva.

"Ne pare rau" nu este un semn sa dai bir cu fugitii. In loc de asta, fii deschis la alte forme de compensatie: mai multe zile de vacanta sau decontari. Cel putin ai inceput discutia cu seful in legatura cu rezultatele tale pentru momentul cand vor fi bani.

Negociaza chiar atunci cand esti nou

Aceste strategii se aplica atunci cand ai deja cativa ani vechime in companie, dar si atunci cand cantaresti o oferta de lucru. Chiar daca esti somer si disperat sa gasesti un loc de munca, este esential sa iti negociezi salariul.

"Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii este sa nu negocieze din cauza ca le este prea frica de acest proces - in special femeile", spune Palmer. "Daca oferta este prea mica, o refuza, iar daca este decenta o accepta. Cand ajung la serviciu afla ca sunt platiti mult mai putin decat restul", adauga ea.

Atunci cand incepi discutiile pentru un loc de munca, e bine sa stii care sunt salariile in acest dimeniu. Daca oferta initiala este cu mult mai mica decat ce stiai din cercetari, atrage atentia asupra a cat de bine poti indeplini sau depasi cerintele.

Orice ai face, nu discuta despre salariul anterior. In loc, spune "cercetarea mea arata ca salariul pentru acest post, in acest oras, este intre X si Y". Si tine minte, "acela care spune primul o cifra, pierde", avertizeaza Palmer.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#cerut marire salariu, #negociat salariu, #oferta initiala salariu, #marire salariu criza, #tehnici negociere salariu , #anunturi