Inventeaza-ti propriul job

Marti, 16 Martie 2010, ora 07:01
3165 citiri
Inventeaza-ti propriul job

Ai ani de experienta in domeniul tau, dar te afli in cautarea unui loc de munca din cauza recesiunii.

Stii pentru ce gen de companie ai vrea sa lucrezi, dar, dupa ce ai verificat in mod constant site-urile pentru noi locuri de munca disponibile, incepi sa iti dai seama ca in piata nu exista multe oportunitati pentru cineva cu abilitatile si experienta ta.

Te-ai gandit sa faci o schimbare in cariera, dar nu vrei sa o iei iarasi de jos cu un salariu mic si un post amarat, dupa ce ai muncit atat ca sa ajungi un om de succes in domeniul tau.

Este timpul sa iei in considerare o alternativa - inventarea propriului job - este sfatul expertilor de la Forbes.

Fiecare companie incearca sa isi maximizeze profitul, prin generarea de venituri mai mari in timp ce reduce costurile. Iata o modalitate prin care iti poti scurta durata cautarii unui loc de munca. Abordeaza o companie cu un proiect pe care il poti implementa ca sa o ajuti sa isi majoreze profitul si cere o intalnire pentru a discuta despre aceasta idee. Din moment ce un loc de munca nu a fost postat online pentru genul tau de proiect, vei avea foarte putina concurenta sau chiar deloc.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru punerea in aplicare a unei astfel de strategii:

1. Intelege domeniul tau de expertiza si valoarea ta. Reevalueaza-ti joburile din trecut si proiectele in care ai fost implicat si care au produs rezultate cuantificabile, prin cresterea veniturilor si scaderea costurilor pentru angajatorii tai. Care a fost contributia ta la aceste proiecte? Un proiect profitabil la o firma poate fi adesea la fel de valoros pentru alte companii din acelasi sector.

2. Creeaza-ti brand-ul. Odata ce ti-ai identificat valoarea dovedita, pune-ti la punct un CV online impresionant, orientat spre rezultate si creaza-ti o reputatie pe Internet, gratie retelelor de socializare gen LinkedIn, punand accent pe zona profesionala.

3. Concepe proiectul. Asigura-te ca proiectul tau se bazeaza pe un plan pe care esti capabil sa il duci la bun sfarsit. Trebuie sa gasesti un motiv foarte important pentru care firma respectiva ar trebui sa te angajeze pe tine pentru a gestiona si pune in aplicare proiectul, mai degraba decat sa apeleze la un angajat curent. Rezultatele trecute in proiecte similare, unele aptitudini specifice sau resursele la care ai acces sunt motivele cele mai convingatoare.

4. Gaseste persoana de contact cea mai potrivita. Gandeste-te cine ar fi cel mai probabil seful tau direct in companie si indentifica persoana care are puterea de a aproba proiectul si de a te angaja. Daca ai avut un proiect similar la fostul loc de munca, persoana care ocupa aceeasi functie ca fostul tau sef este prima la care ar trebui sa apelezi la noua firma la care vrei sa lucrezi. Foloseste-ti relatia de contacte profesionale pentru a obtine informatii de contact despre manageri.

5. Atrage-i atentia angajatorului. Scrie si vorbeste doar in termeni de rezultat, nu de executie, atunci cand iti prezinti ideea. Vrei ca managerul sa inteleaga rapid beneficiile cuantificabile ale planului tau si rezultatele pe care le poate oferi proiectul tau fara sa explici exact cum se va face asta, ca sa nu ti se poata fura ideea. Daca intelege exact la ce-i foloseste un proiect, un manager poate justifica la randul sau de ce este nevoie sa te angajeze si sa iti puna ideile in aplicare in companie.

In plus, daca managerul pricepe cat de valoros e proiectul, vei putea sa iti negociezi mai bine salariul, pentru ca poti discuta de cati bani vei aduce tu companiei.

Atunci cand iti cauti un loc de munca, trebuie sa ai in vedere ca o companie cauta un nou angajat in incercarea de a-si creste profiturile prin adaugarea unei noi resurse. De aceea, posibilitatea de a-ti crea propriul loc de munca prin prezentarea unui proiect profitabil poate fi o modalitate foarte buna de a scurta timpul de cautare a unui job si de a-ti mentine nivelul salariului pe o piata dura.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#cautare job, #locuri de munca , #anunturi