Piata muncii, intre isterie si realitate

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 18:27
2221 citiri
Piata muncii, intre isterie si realitate
Foto: mnmaao.org

Cifrele sperie: o mie de la firma X, alte cateva sute de la Y, iar compania Z isi inchide portile definitiv, lasand o gramada oameni fara locuri de munca.

Acestea sunt "titlurile zilei" din ultimele doua saptamani, in ceea ce pare un concurs pentru companii: cine reuseste sa dea afara mai multi angajati, cat mai repede.

Dacia a anuntat ca ar putea concedia peste 3.000 de oameni pana in primavara. ArcelorMittal Galati are un plan de disponibilizari "la cerere" pentru 1.700 de persoane, iar SEWS Romania va da afara aproximativ 550 de angajati. Iar aceste cifre sunt culese doar din ultima saptamana.

Cele mai invocate motive sunt reducerea de costuri si scaderea cererii, ce aduc surplusuri de marfa, dar, in unele cazuri, companiile isi doresc pur si simplu sa mentina o rata de profit crescuta, asa cum au fost obsinuite in ultimii ani, lucru aproape imposibil in perioada de criza financiara prin care trecem.

Nu doar companiile mentin trendul disponibilizarilor, noua moda la nivel global. Guvernul a anuntat ca ia in calcul reducerea numarului de angajati din sistemul bugetar cu 20 de procente, pentru a putea majora salariile angajatilor norocosi - cei care nu isi vor pierde job-ul - in raport cu inflatia. Decizia va fi luata pentru a nu afecta tinta de deficit bugetar, potrivit unor surse din cadrul aliantei PD-L - PSD.

In acest context, singurul lucru prezent pe buzele tuturor este faptul ca piata muncii este blocata. Dar este totusi adevarat, sau doar isterie in masa? Nu putem nega faptul ca somajul este in crestere, ajungand la 4,4 procente in luna decembrie, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Paradoxal, oferta de locuri de munca a crescut

Totusi, potrivit aceleiasi surse, in ultima saptamana oferta de locuri de munca a crescut simtitor fata de mijlocul lunii ianuarie. De la 5.787 de locuri de munca vacante in saptamana 8 - 15 ianuarie, s-a ajuns la 7.550 de locuri de munca disponibile in saptamana 16 - 23 ianuarie.

Asadar, cresterea recenta a ofertelor indica, de fapt, o deblocare a pietei muncii.

Cele mai multe oferte sunt, cum era de asteptat, in Bucuresti, numarul acestora fiind de 1.029. Spre deosebire, in Galati se cauta doar 27 de noi angajati. De asemenea, cele mai multe oferte pentru persoanele cu studii superioare sunt in domeniile tehnice, existand 167 de oferte pentru ingineri. Doar 5,5 procente din joburile disponibile se adreseaza celor care au terminat studii superioare.

Lucrurile s-ar putea totusi sa fie prea roz pentru multa vreme. Potrivit Guvernului, se asteapta ca numarul somerilor sa creasca de la 403.000 in decembrie 2008, la 505.000 pana la sfarsitul anului 2009.

Numarul ar putea chiar sa creasca la 800.000, in conditiile in care emigrantii s-ar putea intoarce acasa, pe fondul crizei financiare, mult mai resimtita in tarile din Occident. Un exemplu in acest sens este recentul anunt al oficialitatilor din Marea Britanie, potrivit caruia exista, in acest moment, doua milioane de someri in Regat, adica un procentaj de 6,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#piata muncii, #locuri de munca, #disponibilizari , #anunturi