Ziare.com

Vouchere de vacanta: Cine le poate primi si cum se acorda - Impozitare favorabila si beneficii pentru salariati

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 08:00

   

Vouchere de vacanta: Cine le poate primi si cum se acorda - Impozitare favorabila si beneficii pentru salariati
Iata ca ne indreptam rapid catre sarbatorile de iarna si multi dintre noi dorim sa ne petrecem vacanta sau perioada de concedii in diverse statiuni. Dar cum ar fi daca cineva ne-ar asigura si plata cazarii pe perioada sejurului? Ar fi excelent, fara indoiala.

Fie ca suntem salariti, fie ca suntem angajatori, dupa un an plin de evenimente e binevoita o scurta perioada de odihna.

Desigur, in decembrie, salariatii se asteapta la prime de Sarbatori. Si angajatorii se gandesc la acordarea acestora. Dar uneori edificil sa faca acest lucru, din cauza rezultatelor mai slabe sau inerenta lipsa de lichiditati.

In plus, nici impozitarea nu favorizeaza primele in bani, avand in vedere ca au acelasi regim fiscal ca si salariile (adica impozite semnificative).

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In acest context, in contrapartida taierii totale a bonusurilor salariale de Sarbatori, chiar si in cadrul unor bugete mai mici, angajatorii isi pot arata aprecierea fata de angajati prin acordarea unor vouchere de vacanta. Desigur, ma refer in special la cei din mediul privat, deoarece in sistemul public exista unele restrictii pentru aceasta procedura.

Vom primi vouchere pentru vacanta: Iohannis a promulgat legea

Cine poate primi vouchere de vacanta si unde se pot utiliza?

Beneficiarii voucherelor de vacanta sunt salariatii incadrati cu contract individual de munca numai la angajatorul unde isi declara functia de baza. Voucherele de vacanta se utilizeaza numai pe teritoriul Romaniei la unitati turistice afiliate programului. Nu am identificat o lista ce cuprinde in detaliu toate unitatile turistice ce accepta vouchere de vacanta, insa la cateva cautari preliminare am observat ca programul este agreat de majoritatea agentiilor de turism.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.

In luna decembrie 2015, salariul minim pe economie este de 1.050 lei, astfel ca valoarea maxima a tuturor voucherelor ce se poate acorda unui singur salariat este de 6.300 lei.

Important: Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit legislatiei privind sistemul de pensii publice.

Ce beneficii fiscale are angajatorul pentru acordarea vocherelor de vacanta?

Sumele corespunzatoare voucherelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, intr-un an calendaristic, conform art. 3 alin. (3) din OUG nr. 8/2009 privind voucherele de vacanta.

Pentru persoanele direct interesate, amintim ca aceasta ordonanta este cadrul normativ pentru voucherele de vacanta, iar normele de aplicare sunt adoptate prin HG. nr 215/2009 cu modificarile ulterioare.

La nivelul persoanei fizice, voucherele de vacanta sunt asimilate avantajelor in natura si sunt supuse impozitului pe venit. In esenta, contravaloarea voucherelor de vacanta se adauga salariului aferent lunii in care sunt primite de persoana fizica si sunt supuse impozitarii cu 16%.

Fara contributii la pensii

Foarte important mi se pare sa amintesc ca voucherele de vacanta nu sunt supuse asigurarilor sociale obligatorii, conform art. 296^14 lit. o) din Codul fiscal. In acest context nu se datoreaza plata contributiilor la pensii, la asigurarile de sanatate sau la somaj.

Observam ca prin aceste scutiri de taxe, fiscalitatea voucherelor de vacanta este mai redusa, procedura valabila in acest an. Intr-un articol viitor, la anul, vom analiza procedura fiscala conform noului Cod fiscal.

Dragi cititori, indiferent daca sunteti salariati, angajatori sau liber profesionisti, oriunde veti petrece sarbatorile de iarna, acestea sa va aduca implinirea tuturor dorintelor si zile minunate.

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
drd. ec. Adrian Benta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25206 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

.. sunt curios daca cineva din sistemul privat a beneficiat sau va beneficia de mult ravnitele vouchere de vacanta !? .. daca cineva din mediul privat care are reala nevoie de, sa zicem, tratament de refacere, recuperare, balneo... a primit sprijinul, in sensul legii, pentru ingrijirea sanatatii sale .. asta, luand in considerare ca este util angajatorului sau ..

 

un vis frumos...

nu stiu cati angajatori in mediul privat isi vor permite sa dea aceste vouchere, iar bugetarii isi iau gandul automat de la acestea datorita "maririi" cu 10% a salariilor, adica undeva pe la 200 lei impozabili..."au impovarat bugetul".

 

Vouchere?

Pai daca tot romanizati cuvintele englezesti, de ce nu scrieti 'vaucere'?...:)))))

 

PSD-ul a ras de noi cu voucherele de vacanță !

o bătaie de joc ....ar trebui dați in judecată pentru că nu se aplică legea !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor