Romanii care s-au intors in tara din cauza pandemiei, asteptati sa lucreze in constructii: E nevoie de 500.000 de angajati

Marti, 02 Iunie 2020, ora 11:15
5977 citiri
Romanii care s-au intors in tara din cauza pandemiei, asteptati sa lucreze in constructii: E nevoie de 500.000 de angajati
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectorul constructiilor are nevoie de romanii care s-au intors in tara, in contextul pandemiei de COVID-19, a transmis Asociatia Romana a Constructorilor de Autostrazi (ARCA), precizand ca deficitul de forta de munca in acest domeniu ajunge la 500.000 de persoane.

ARCA spune ca intoarcerea romanilor in contextul pandemiei de COVID-19 reprezinta "o sansa unica pentru a mentine si valorifica in tara aceasta categorie de forta de munca".

"In acest sens, membrii ARCA propun tuturor patronatelor din domeniul constructiilor si autoritatilor responsabile din acest sector, spre dezbatere, un plan pentru angajarea romanilor care lucreaza, in mod normal, in afara granitelor si care au revenit in tara de la inceputul anului.

In prezent, deficitul de forta de munca in sectorul constructiilor (constructii/reabilitari autostrazi, constructii/reabilitari drumuri sau retele edilitare in mediul rural si in mediul urban, constructii civile) din Romania ajunge la aproximativ 500.000 de persoane", a transmis, marti, ARCA, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, multi dintre romanii care au revenit in tara sunt specializati in domeniul constructiilor si pot fi integrati cu usurinta in activitatea santierelor deschise la nivel national.

ARCA are mai multe propuneri pentru a facilita accesul romanilor care s-au intors in tara la oferta locurilor de munca din domeniul constructiilor:

- Crearea unei platforme online de catre autoritati, cu ajutorul careia romanii care au revenit in tara, in contextul pandemiei de COVID-19, sa se poata inscrie in domeniul in care pot activa.

- Realizarea unei burse online a locurilor de munca in domeniul constructiilor, printr-un efort comun al patronatelor din acest sector, alaturi de autoritatile responsabile.

- Realizarea unui parteneriat solid stat-companii private din domeniul constructiilor pentru instruirea fortei de munca si atestarea celor care au nevoie de o calificare generatoare de venituri mai mari, corespunzatoare nivelului de pregatire.

- Crearea, cu sprijinul autoritatilor din domeniile Educatiei si Muncii si Protectiei Sociale, a unui mecanism simplu si rapid prin care sa fie echivalate atestatele sau diplomele de calificare obtinute de romani in strainatate.

"Solutiile propuse ar determina o dezvoltare rapida a sectorului constructiilor, ar reduce atat somajul in randul celor care s-au intors in tara, cat si munca la negru din acest domeniu si, cel mai important, le-ar permite acestor persoane sa ramana acasa, alaturi de familiile lor, si sa aiba un nivel de trai decent", a mai transmis ARCA.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...