Doi din trei studenti muncesc part-time

Marti, 24 Martie 2009, ora 08:07
2278 citiri
Doi din trei studenti muncesc part-time

Impovarati de taxe din ce in ce mai ciudate si mai noi percepute de facultate, de lipsa banilor de buzunar, dar si restantele acumulate, studentii ajung mai devreme decat ar trebui in jungla muncii.

Daca profesorii s-ar dovedi mai intelegatori, poate ca procentul studentilor care se hotarasc sa renunte la facultate pentru munca nu ar mai fi atat de mare, informeaza Gandul.

Principalele motive ce ii determina pe tineri sa abandoneze studiile sunt lipsa banilor (30%), nepromovarea examenelor (29%) si locul de munca (25%).

Conform unui studiu realizat de Alianta Nationala a Asociatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), 67% dintre tineri isi gasesc un job part-time, chiar din timpul studentiei, in timp ce taxele exagerate percepute de universitati nu fac decat sa amplifice situatia precara in care se regasesc acestia.

Daca la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca se cer 100 de lei pentru foaia matricola sau pentru refacerea carnetului de student, la Universitatea de Nord din Baia Mare, toti studentii sunt obligati sa achite cate 10 lei pentru biblioteca, indiferent daca beneficiaza sau nu de respectivul serviciu.

Alte taxe inedite pot fi intalnite si in cazul Universitatii "Dunarea de Jos", din Galati, si Universitatii de Vest, din Timisoara, ce percep bir pentru modulul pedagogic.

O sursa de bani pare sa fi devenit si eliberarea suplimentului la diploma si asta in ciuda faptului ca documentul trebuie emis gratuit. O cincime dintre universitati percepe taxe, in momentul in care inmaneaza suplimentul studentilor contra unor sume ce merg, de la 35 de lei (Universitatea de Nord din Baia Mare) si 40 de lei (Academia de Studii Economice), la 100 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", din Bucuresti, si Universitatea Maritima, din Constanta).

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#studenti romani job, #loc munc studenti, #taxe facultati , #munca strainatate