Romania vs Germania: salariile mizere ale muncitorilor

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 16:58
8992 citiri
Romania vs Germania: salariile mizere ale muncitorilor
incont.ro

Salariile mici, mizerabile chiar, nu sunt caracteristice doar Romaniei si tarilor sarace din estul Europei. Un macelar roman, de exemplu, poate castiga in tara noastra pana la 4 euro pe ora, in timp ce omologul sau neamt nu depaseste nici el suma de 6 euro pentru acelasi timp de lucru.

Deci, pana si in bogata Germanie functioneaza o piata a fortei de munca iefine. Iata, mai jos, cateva cifre prezentate de Deutsche Welle:

Milioane de germani lucreaza pentru salarii mizere. Potrivit statisticilor oficiale, aceasta nu mai este demult o caracteristica tipica provinciilor din estul tarii. Brutarii, cofetarii, macelarii si frizerii din Vest trebuie sa accepte salarii de 8 euro pe ora. In acest fel, in Germania, infloreste un sector al fortei de munca iefine, care a ajuns sa acopere intreaga tara.

Multi brutari si frizeri din regiunea bavareza Schleswig-Holsten castiga sub 6,50 euro pe ora. Mai mult decat atat, angajatorii lor nu incalca legile in vigoare si pun in aplicare normativele care impun limitele tarifare pentru piata muncii. Situatia, insa, se va schimba cu certitudine, dupa cum veti vedea in continuare. Cele mai mici salarii le primesc muncitorii slab calificati, conform ultimelor date ale Agentiei Federale de Statistica. Limita inferioara a castigurilor unui cofetar bavarez ajunge pana la 5,26 euro pe ora, in timp ce un macelar din Saxonia sau un gradinar din Brandenburg primesc minim 6,50 euro pe ora.

Si in alte ramuri ale industriei serviciilor, remuneratiile per ora sunt cu mult sub 8 euro. Salariile mici sunt frecvente si in industria hoteliera si cea a restaurantelor. In Brandenburg, cea mai mica plata este de 6,29 euro pe ora, iar in Turingia 6,50 euro pe ora. Salarii asemanatoare sunt valabile si pentru angajati ai saloanelor de coafura, dar si pentru lucratorii din magazinele de curatare chimica sau vanzare cu amanuntul.

Afectati de salariile mici sunt si profesionistii incepatori: un asistent medical, aflat la inceput de drum, castiga cat un cofetar aflat in aceeasi situatie, 6,97 euro pe ora. Tehnicienii care lucreaza in firmele de inginerie, ce ofera consultanta in constructii, castiga doar 6,21 euro pe ora.

In acest fel, o serie de remuneratii sunt cu mult sub limita impusa de guvernul federal de curand. De la 1 decembrie 2011, au intrat in vigoare limitele indicilor salariali, valabile pentru 10 domenii economice, reglementate intre 6,53 si 11,53 euro per ora. Statisticile oficiale nu spun cati angajati sunt afectati de aceste salarii mizere, dar un studiu al fundatiei "Friedrich Ebert", arata ca aproximativ 5 milioane de muncitori germani catiga mai putin de 8,50 euro pe ora.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#salarii muncitori Germania, #salarii mici germania , #muncitori