Cel mai "fierbinte" lot de autostradă din România. Când va fi gata tronsonul care va scoate definitiv traficul greu din București VIDEO

Joi, 28 Septembrie 2023, ora 11:52
28359 citiri
Cel mai "fierbinte" lot de autostradă din România. Când va fi gata tronsonul care va scoate definitiv traficul greu din București VIDEO
Filmare a nodului rutier care va lega A0 de A1. În depărtare se vede Bucureștiul FOTO CNAIR

Autoritățile responsabile cu șantierele de infrastructură din România pun presiune în ultimele săptămâni pe antreprenorii care lucrează la trei loturi ale autostrăzii centură a Bucureștiului, A0.

Este vorba despre semi-inelul sudic al A0, care ar urma să lege A1 de A2 și să scoată definitiv traficul greu din București. În acest moment, traficul este sugrumat la ambele intrări pe șoseaua de centură a Capitalei, dinspre vestul și estul orașului.

Cel mai avansat lot din A0 Sud este cel de mijloc - lotul 2 - CF902 (Jilava) - DN6. Cei 16,3 kilometri au ajuns în acest moment la un grad de execuție de peste 85%, iar tronsonul este singurul din semi-inelul sudic cu șanse reale de a fi inaugurat în 2023.

Mari tensiuni sunt pe lotul 1 din A0 Sud, cel între autostrada A2 și CF902 (Jilava), în lungime 16,9 kilometri. Teoretic, consorțiul turcesc Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS (care execută și lotul 2) avea termen de finalizare octombrie 2023. Responsabilii CNAIR au estimat în vara acestui an că lotul va fi dat în trafic în decembrie 2023.

Un anunț făcut de secretarul de stat Irinel Scrioșteanu pe 25 septembrie 2023 arată lucrările pe lotul 1 din A0 Sud au ajuns la un grad fizic de execuție de 73,55%. Oficialul de la Transporturi a acuzat o mobilizare slabă a constructorului în ultimele săptămâni. Termenul "de livrare" rezonabil - luna decembrie 2023, are șanse infime să fie respectat.

Întrebat la B1 TV ce se întâmplă dacă Alsim Alarko nu termină primul lot al autostrăzii A0 Sud, secretarul de stat Scrioșteanu a spus: „Nu trebuie să apelăm la divinitate. E un lucru cunoscut: vremea nefavorabilă afectează șantierele. Aici nu dăm vina pe vreme. Sunt două elemente principale pe lotul 1, mobilizarea antreprenorului, dar oricât s-ar mobiliza dacă timpul va fi nefavorabil nu poate executa toate tipurile de lucrări. S-a lucrat la intersecția de la Glina este una dintre cele mai mari din țară. Pe timpul verii acest antreprenor nu a fost mobilizat așa cum trebuie. Am solicitat și eu și domnul ministru (n.r. - Sorin Grindeanu) să termine lucrările la termen așa cum a promis”. Reporter: Și dacă nu? „Va fi ultima lucrare pe care o face în România... dacă nu își îndeplinește obligațiile contractuale și iese din termen”, a spus Scrioșteanu.

Însă cel mai "fierbinte" tronson din A0 Sud este lotul 3, între DN6 și A1, cu o lungime de 18 kilometri, realizat de firma grecească Aktor. Gradul de execuție a ajuns la aproximativ 55% și a devenit clar pentru toată lumea că nu mai există nicio șansă să fie finalizat în 2023. Va fi cu certitudine tronsonul care va închide semi-inelul sudic al A0, iar la inaugurarea acestuia traficul greu va fi scos definitiv din București. În același timp, va decongestiona traficul infernal de la ieșirea din București spre Ploiești.

O filmare recentă din dronă a CNAIR prezintă lucrările la nodul rutier între A0 și A1.

Imaginile relevă că doar câteva utilaje ale firmei Aktor se aflau pe șantier. Constructorul a fost amenințat în primăvara acestui an chiar cu rezilierea contractului, dacă nu reușește să crească ritmul.

„Lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 53,45%, dar termenul de finalizare este deja mult întârziat ca urmare a slabei mobilizări a antreprenorului. Deschiderea traficului pe acest lot este preconizată în cursul anului 2024″, au spus reprezentanții CNAIR.

O altă estimare a aceluiași Scrioșteanu, făcută în iulie 2023, arată că circulația neîntreruptă, pe autostradă, între Pitești și Constanța va fi posibilă începând cu vara anului 2024.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#lot 3 a0 sud, #autostrada Bucuresti, #trafic greu capitala, #lucrari infrastructura Bucuresti , #infrastructura