La ce să te uiți când îți cumperi o mașină: lucruri de verificat la o mașină second-hand

Advertorial
Luni, 26 Februarie 2024, ora 18:16
4490 citiri
La ce să te uiți când îți cumperi o mașină: lucruri de verificat la o mașină second-hand
FOTO: shutterstock.com

Când vine vorba de achiziționarea unei mașini second-hand, fie că este vorba despre o necesitate imediată sau o alegere deliberată, trebuie să fii bine informat și să abordezi procesul cu atenție. Într-o piață în care oferta este variată și diversă, identificarea celei mai potrivite opțiuni devine rezultatul unui întreg proces de verificări. Din fericire, există o serie de criterii și lucruri de verificat care îți pot oferi o perspectivă clară și obiectivă asupra stării unei mașini. Mai jos vei descoperi câteva lucruri pe care le poți verifica pentru a face o alegere bine informată.

1. Verifică seriile de șasiu și de motor

Atunci când te pregătești să achiziționezi o mașină second-hand, unul dintre primele aspecte pe care ar trebui să le verifici sunt seriile de șasiu și de motor, mai ales dacă vânzătorul este o persoană fizică. Este important să eviți situațiile în care există discrepanțe între aceste serii și datele înregistrate în cartea mașinii. Acest lucru ar putea indica posibile probleme legate de istoricul mașinii sau modificări neautorizate.

Poți scăpa de verificări dacă alegi să cumperi de la un dealer autorizat. Spre exemplu, dacă dorești să achiziționezi un Mercedes E class de la un dealer autorizat, vei ști sigur că riscul să fii păcălit va fi foarte mic, întrucât totul va fi mai transparent.

2. Analizează carnetul manualul de service

Analizarea carnetului de service este un alt aspect important în procesul de achiziționare al unei mașini SH. Este important să te asiguri că toate documentele necesare sunt prezente și că se potrivesc cu mașina în cauză. Carnetul de service oferă o perspectivă detaliată asupra istoricului de întreținere al mașinii, inclusiv reviziile și reparațiile anterioare. În plus, majoritatea mașinilor au acum istoricul de service în format electronic și poate fi mai ușor de verificat. A fi informat cu privire la aceste aspecte te poate ajuta să eviți neplăcerile mai târziu și să înțelegi mai bine starea generală a vehiculului.

3. Află istoricul mașinii

Încearcă, pe cât posibil, să afli istoricul detaliat al mașinii pentru a evita surprizele neplăcute în viitor. Un aspect deosebit de important în acest sens este verificarea kilometrajului și al istoricului de accidente. Kilometrajul este adesea un indicator al uzurii mașinii. Există o serie de metode prin care poți verifica acest aspect, inclusiv prin citirea afișajului din bordul mașinii, verificarea în aplicații specializate precum instrumentul pus gratuit la dispoziție în mod gratuit de RAR sau prin calcularea unui kilometraj mediu pe an în funcție de vârsta vehiculului.

Totodată, un istoric de service poate dezvălui informații despre starea și fiabilitatea mașinii. Există mai multe servicii online specializate care îți oferă acces la istoricul de accidente al unei mașini pe baza numărului său de înmatriculare sau a seriei de șasiu. Aceste instrumente îți pot oferi o imagine clară și obiectivă asupra istoricului vehiculului, permițându-ți să iei o decizie înțeleaptă și informată în ceea ce privește achiziționarea sa.

4. Caută urme de rugină pe caroserie

Verificarea prezenței ruginei pe caroserie reprezintă un aspect ce nu ar trebui neglijat. Deși poate părea o problemă minoră la prima vedere, rugina poate ascunde deteriorări semnificative ale caroseriei și poate necesita cheltuieli substanțiale pentru reparare. Este recomandabil să examinezi cu atenție zonele predispuse la formarea de rugină, precum pragurile, partea de jos a stâlpilor dintre portiere și arcadele roților.

5. Fă un test drive

Test drive-ul este modul ideal de a simți mașina în acțiune și de a te asigura că se potrivește exact cu necesitățile și preferințele tale. În timpul testului, este recomandat să petreci cel puțin o jumătate de oră în trafic, pentru a testa diverse aspecte ale vehiculului. Încearcă să supui mașina unor teste variate, incluzând accelerația și frânarea în diferite condiții de trafic, funcționarea sistemelor de iluminare și semnalizare, precum și verificarea funcționalității aerului condiționat, a geamurilor și a sistemului audio. De asemenea, este important să acorzi atenție zgomotelor și vibrațiilor care pot apărea în timpul conducerii, acestea putând indica posibile probleme mecanice.

În concluzie, achiziționarea unei mașini second-hand poate fi o decizie inteligentă și economică, cu condiția să abordezi procesul cu atenție și să fii bine informat. Prin investirea timpului și efortului în aspectele de mai sus, poți fi sigur că faci o alegere înțeleaptă și că mașina pe care o achiziționezi va corespunde așteptărilor tale și va oferi o experiență plăcută de conducere.

Quarterly Report - Editia 4

Locul unde vom găsi alimentele cu prețul plafonat. Consiliul Concurenței anunță noi măsuri pentru consumatori
Locul unde vom găsi alimentele cu prețul plafonat. Consiliul Concurenței anunță noi măsuri pentru consumatori
Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au fost plafonate de Guvern, a declarat,...
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a...
#masina, #istoric masina , #stiri auto