BMW trece la electricitate: Principala uzină din Germania va produce numai mașini electrice din 2027

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 20:04
2189 citiri
BMW trece la electricitate: Principala uzină din Germania va produce numai mașini electrice din 2027
Mașină electrică la încărcat FOTO Pixabay

Constructorul auto german BMW AG va investi 650 de milioane de euro în modernizarea uzinei sale istorice de lângă Munchen. Aceasta va deveni prima facilitate exclusiv pentru producția de mașini complet electrice, în ideea de a concura cu liderii Tesla Inc. și BYD Co., transmite Bloomberg.

Modernizarea implică patru corpuri de clădiri, inclusiv o nouă linie de asamblare, şi se va încheia până la finele lui 2027, a precizat BMW într-un comunicat de presă publicat miercuri. Această uzină, la care BMW produce încă din anul 1922, asamblează în prezent modele echipate cu motoare pe combustie, modele hibride de tip plug-in şi modele electrice pe baterie precum i4.

Această investiţie este o veste bună pentru economia germană, care trece printr-o perioadă dificilă, afectată de creşterea preţurilor la energie, a costurilor cu mâna de lucru, precum şi de încetinirea activităţii economice. Uzina BMW de la Munchen are aproximativ 7.000 de angajaţi.

BMW concurează cu Mercedes-Benz Group AG şi Tesla pentru a-şi apăra cota de piaţă, în contextul în care industria auto face tranziţia la automobilele electrice. BMW, Mercedes şi Audi au dominat mult timp vânzările de automobile premium echipate cu motoare pe combustie în China, însă în ultimul an au fost luate prin surprindere de tranziţia rapidă a Chinei la automobilele electrice.

Constructorul german intenţionează ca în 2026 să înceapă să producă la uzina de la Munchen noul model electric "Neue Klasse", care promite o autonomie mai mare şi o perioadă mai scurtă de încărcare, în paralel cu automobile cu motoare pe combustie. Începând din 2027, numai automobile electrice vor ieşi de pe liniile de asamblare ale uzinei de la Munchen, moment care va pune capăt la 75 de ani de producţie de automobile cu motoare pe combustie la această uzină.

Sedanul electric "Neue Klasse" va fi produs şi la noua uzină BMW care este în prezent construită la Debrecen, Ungaria, precum şi la uzinele de la Shenyang, China, şi San Luis Potosi, Mexic.

Zilele trecute, grupul BMW a raportat vânzări record de peste 2,5 milioane de unităţi în 2023, iar 15% din toate automobilele vândute au fost modele electrice pe baterie. În timp ce livrările totale ale grupului BMW au crescut cu 6,5% anul trecut, vânzările de modele electrice s-au majorat cu 75% comparativ cu 2022. Grupul auto german intenţionează ca în 2024 să vândă peste o jumătate de milion de automobile electrice.

Quarterly Report - Editia 4

Ce se întâmplă dacă mergi cu mașina electrică în Grecia. Noile reguli îi dau peste cap pe șoferi chiar înainte de concedii
Ce se întâmplă dacă mergi cu mașina electrică în Grecia. Noile reguli îi dau peste cap pe șoferi chiar înainte de concedii
Șoferii de mașini electrice, hibride sau alimentate cu gaz petrolier lichefiat (GPL) trebuie să respecte noi reguli pentru a le fi permis transportul cu vehiculele pe feribot, în Grecia....
Inovație revoluționară: S-a inventat baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în câteva secunde
Inovație revoluționară: S-a inventat baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în câteva secunde
Cercetătorii de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) au realizat un avans major în tehnologia bateriilor, care ar putea aborda una dintre principalele preocupări ale...
#masini electrice, #bmw, #Germania, #investitie , #masini electrice