Minereul care va dicta prețul mașinilor electrice. Cum se va modifica piața auto în 2024 dacă bateriile se vor ieftini drastic

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 03:40
6968 citiri
Minereul care va dicta prețul mașinilor electrice. Cum se va modifica piața auto în 2024 dacă bateriile se vor ieftini drastic
Piața de vehicule electrice ar putea atinge paritatea de costuri cu vehiculele cu motor cu combustie internă. FOTO / Pixabay

Prețurile carbonatului de litiu în China, principalul consumator al minereului prelucrat ulterior în fabricarea bateriilor, ar putea scădea cu peste 30% anul viitor față de nivelul actual, spun analiștii, pe măsură ce oferta în creștere de la toți producătorii majori depășește cererea din partea utilizatorilor de baterii.

Pe măsură ce prețurile bateriilor vor scădea, astfel, Goldman Sachs Research estimează că piața vehiculelor electrice ar putea atinge paritatea de costuri, fără subvenții, cu vehiculele cu motor cu combustie internă în 2025, pe baza costului total de deținere.

Prețurile minereurilor utilizate pentru fabricarea baterii în China, care totodată este și cel mai mare producător mondial, au scăzut deja cu 77% anul acesta după ce Beijingul a redus subvențiile pentru vehiculele electrice din ianuarie, trăgând în jos prețurile minereului de litiu și afectând marjele de profit ale minerilor globali, arată o analiză Reuters.

Prețul spot al carbonatului de litiu a atins un minim de peste doi ani de 115.500 yuani (16.185,54 de dorari) pe tonă metrică în această săptămână și este probabil să scadă până la 80.000 yuani anul viitor pe măsură ce oferta globală continuă să crească, au declarat pentru Reuters patru analiști din China. Mai mult, unul dintre ei se așteaptă ca prețul să atingă 100.000 yuani până la sfârșitul acestui an.

Prețurile în afara Chinei tind să urmeze un trend similar, cele ale carbonatului de litiu pentru China, Japonia și Coreea de Sud situându-se la 18,50 dolari/kg joi, 30 noiembrie, în scădere cu 77% față de un vârf de 81 dolari pe kg în noiembrie 2022.

Contractul cel mai tranzacționat în ianuarie pe Bursa Futures din Guangzhou a atins un minim record de 106.200 yuani pe tonă joi, mai puțin de jumătate din prețul său de listare când tranzacțiile au început în iulie.

Creșterea ofertei globale de litiu în urma scăderii prețurilor

Potrivit Reuters, oferta globală de litiu va crește cu 40% în 2024, citând o prognoză UBS de săptămâna trecută, depășind 1,4 milioane de tone echivalent de carbonat de litiu. Producția în principalele piețe producătoare de baterii, Australia și America Latină, va crește cu 22% și, respectiv, 29%, în timp ce producția din Africa se așteaptă să se dubleze, condusă de proiecte din Zimbabwe, au declarat reprezentanți ai grupului bancar elvețian UBS.

Producția chineză va crește, de asemenea, cu 40% în următorii doi ani, a spus UBS, condusă de un proiect major CATL în provincia Jiangxi din sud. Creșterea ofertei va duce la un surplus global de litiu de 12%, față de 4% anul acesta, potrivit băncii de investiții CITIC Futures.

Se așteaptă ca prețurile carbonatului de litiu chinez să scadă până la 80.000 yuani pe tonă în 2024, cu o medie de aproximativ 100.000 yuani, echivalentă cu costurile de producție din Jiangxi, cea mai mare regiune producătoare a chimicalelor din China. Producătorii de acolo folosesc în mare parte lepidolit minat local, un minereu de litiu de tip rocă dură, pentru producție, iar costurile pentru cei care dețin active miniere variază de la 80.000 la 120.000 yuani, potrivit a doi producători și doi analiști citați de Reuters

Pentru producătorii care se bazează pe aprovizionarea externă cu minereu, costurile pot crește până la 200.000 yuani pe tonă, au spus analiștii.

Cum va evolua piața de vehicule electrice, în contextul supraproducției de baterii pe bază de litiu

Reuters estimează că scăderea prețurilor va afecta producătorii de litiu cu costuri ridicate, dar va oferi un anumit sprijin unui sector al vehiculelor electrice aflat în încetinire. China produce aproximativ 70% din bateriile lumii și peste jumătate din vehiculele sale electrice.

Vânzările interne de autovehicule electrice sunt prognozate să crească cu 25% la 9,44 milioane de unități anul viitor, încetinind față de creșterea anuală de 31% și 89% în 2023 și 2022, respectiv, au declarat reprezentanți ai băncii de investiții CITIC Futures luna trecută.

O analiză Goldman Sachs Research de la începutul lunii noiembrie preconizează că prețurile bateriilor vor scădea la 99 de dolari pe kilowatt oră (kWh) de capacitate de stocare până în 2025 — o scădere de 40% față de 2022 (anterior, prognoza era pentru o scădere de 33%). Analiștii estimează de asemenea că aproape jumătate din scădere va veni din scăderea prețurilor materiilor prime pentru vehicule electrive, cum ar fi litiu, nichel și cobalt. Așteptările sunt deci ca prețurile pachetelor de baterii să scadă în medie cu 11% pe an de la 2023 la 2030, scrie Nikhil Bhandari, co-șef al cercetării Goldman Sachs Research pentru Resurse Naturale și Cercetare în Energie Curată în Asia-Pacific, în raport.

Pe măsură ce prețurile bateriilor scad, Goldman Sachs Research estimează că piața de vehicule electrice (VE) ar putea atinge paritatea de costuri, fără subvenții, cu vehiculele cu motor cu combustie internă în jurul anului 2025, pe baza costului total de deținere.

„Reducerea costurilor bateriilor ar putea duce la prețuri mai competitive pentru VE, o adopție mai extinsă a consumatorilor și o creștere suplimentară în piețele pentru VE și baterii", spune Bhandari.

Piața VE a fost inițial stimulată de suportul regulator din întreaga lume, dar penetrarea globală a VE începe să se retragă de la nivelurile recente, un potențial factor de influență fiind guvernele din Europa și China care reduc subvențiile, arată Goldman Sachs.

Cu toate acestea, analiștii văd piața VE trecând la o nouă fază, care este mai mult influențată de adopția consumatorului decât de generozitatea guvernamentală pe măsură ce prețurile bateriilor scad. Scenariul de bază pentru penetrarea globală a VE crește la 17% în 2025 de la doar 2% în 2020, și la 35% și 63% până în 2030, respectiv 2040. Scenariul de „hiper-adopție" arată că mașinile electrice ar putea reprezenta 21% din totalul vânzărilor globale de vehicule până în 2025, 47% până în 2030 și 86% până în 2040.

Până acum, China a condus cursa globală de producere a vehiculelor electrice — mașinile produse în China fiind considerate mai competitive decât cele cu combustie pe piața internă în China față de Europa și SUA. Deși vânzările de mașini electrice au fost subvenționate de producătorii chinezi, care vând mașini electrice pe pierdere, Goldman Sachs Research se așteaptă ca acest lucru să se schimbe în jurul mijlocului deceniului, când scăderea prețurilor bateriilor și o creștere a volumului vânzărilor de VE vor duce la o reducere semnificativă a costurilor de producție. În timp ce consumatorii chinezi văd mai multe opțiuni de VE cu prețuri competitive, producătorii auto din SUA și Europa s-au concentrat până acum pe modele VE mai mari și mai luxoase.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#masini electrice, #litiu, #litiu industria auto, #baterii masini electrice, #baterii lithium ion, #China, #China economie mondiala , #masini electrice