Producătorii auto, nevoiți să-și reevalueze planurile referitoare la vehiculele electrice. Ce caută noua generație de cumpărători

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 15:35
7222 citiri
Producătorii auto, nevoiți să-și reevalueze planurile referitoare la vehiculele electrice. Ce caută noua generație de cumpărători
Mașină electrică la încărcat FOTO Pixabay

O nouă eră a tranziției către vehiculele electrice se profilează la orizont, iar companiile auto se străduiesc să se adapteze corespunzător.

Dependența de vehicule electrice de lux, cu prețuri ridicate, care ar putea aduce mai rapid profitabilitate acestui segment, s-a prăbușit în ultimele luni, pe măsură ce primii cumpărători bogați au început să părăsească piața.

Cu toate acestea, cererea pentru vehiculele electrice nu a dispărut complet. În schimb, o nouă generație de cumpărători a intrat pe piață în căutarea unor opțiuni electrice mai accesibile și practice, având o preferință pentru hibrizi în locul vehiculelor pur electrice.

După ce au pus frâna vehiculelor electrice la sfârșitul anului trecut, managerii își dezvăluie lent noile strategii pe măsură ce se întorc la planșa de desen.

La începutul acestei săptămâni, CEO-ul GM, Mary Barra, a declarat că compania - a cărei campanie de vehicule electrice "all-in" a fost lansată în timpul Super Bowl - va începe să se bazeze pe vânzările de hibrizi în America de Nord.

Între timp, compania suedeză Volvo a anunțat că retrage finanțarea viitoare de la compania sa de vehicule electrice, Polestar. Aceste schimbări de strategie vin în urma altor semne de probleme pentru planurile referitoare la vehiculele electrice, cum ar fi renunțarea la o treime din flota sa de vehicule electrice de către Hertz.

Investițiile în hibrizi se dovedesc profitabile

În ultimii ani, industria auto a fost împărțită în două tabere în ceea ce privește strategiile pentru vehiculele electrice.

Prima tabără, cum ar fi GM și Volkswagen, a încercat să treacă direct la o linie complet electrică, renunțând la hibrizi, în timp ce a doua tabără, reprezentată de companii precum Toyota și Stellantis, deținătoarea Jeep, s-a concentrat pe hibrizi plug-in pe termen scurt, cu mai multe vehicule electrice planificate pentru viitor.

Până recent, nu era clară care strategie va prevala, dar mișcarea GM din această săptămână este primul semn că executivii din industrie recunosc necesitatea hibrizilor, cel puțin pe termen scurt.

"Implementarea tehnologiei plug-in în segmente strategice va aduce unele dintre beneficiile pentru mediu ale vehiculelor electrice, în timp ce țara continuă să fie construită infrastructura de încărcare", a declarat Barra, asigurând că obiectivul final al GM rămâne eliminarea emisiilor până în 2035.

"Programăm lansările pentru a reuși să respectăm standardele mai stricte referitoare la economia de combustibil și emisiile la evacuarea gazelor care sunt propuse."

Declarația lui Barra reflectă modul în care peisajul vehiculelor electrice se schimbă. Această nou val de cumpărători curioși cu privire la vehiculele electrice este mult mai puțin probabil să tolereze ciudățeniile legate de încărcare, anxietatea legată de autonomie sau alte schimbări semnificative în stilul de viață.

Războiul de prețuri impus de Tesla a determinat schimbări

În timp ce schimbările în cererea clienților pentru vehicule electrice sunt un factor important care a dus recent la perturbarea planurilor industriei, există și un alt vinovat: Tesla lui Elon Musk.

Anul trecut, Musk a declanșat un război de prețuri, folosind marjele de profit extrem de mari ale Tesla pentru a reduce prețurile vehiculelor sale, menținând totuși profitabilitatea - ceva ce competitorii tradiționali ai Tesla nu pot face. În timp ce războiul de prețuri al lui Musk reduce prețul mediu al vehiculelor electrice, companiile auto tradiționale sunt nevoite să-și reevalueze calea către rentabilitatea vehiculelor cu baterie.

"Acesta este un spațiu destul de brutal", a declarat Harald Wilhelm, CFO al Mercedes-Benz, într-o conferință cu analiștii la sfârșitul anului trecut. "Îmi este greu să îmi imaginez că statutul actual poate fi pe deplin sustenabil pentru toată lumea."

Soluția pentru moment pare să fie hibrizii, ceea ce este o veste bună pentru clienți. Cererea pentru hibrizi a depășit recent oferta acestor vehicule, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. Este o veste bună și pentru dealeri, care au fost dornici să aibă mai multe modele hibride în showroom-urile lor în contextul temperării cererii pentru vehiculele electrice pure, scrie businessinsider.com.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#masini electrice, #producatori auto, #planuri, #reevaluare , #masini electrice