Meci de Liga Campionilor, anulat din cauza unei statui: ”E total nepotrivită”

Marti, 03 Octombrie 2023, ora 13:11
3361 citiri
Meci de Liga Campionilor, anulat din cauza unei statui: ”E total nepotrivită”
Statuia generalului Soleimani

Meciul dintre echipa iraniană Sepahan FC şi formaţia saudită Al-Ittihad, la care evoluează atacantul francez Karim Benzema, programat luni în cadrul Ligii Campionilor Asiei la fotbal, a fost anulat pe fondul unei controverse legate de prezenţa lângă terenul echipei iraniene a unei statui a generalului Qassem Soleimani, ucis de americani în ianuarie 2020, informează AFP.

Meciul dintre cele două echipe, a fost anulat "din cauza unor circumstanţe neaşteptate şi care nu au fost anticipate", a anunţat Confederaţia asiatică de fotbal (AFC), fără să ofere mai multe detalii.

Potrivit unui oficial al clubului Al-Ittihad, la care joacă, de asemenea, brazilianul Fabinho şi francezul N'Golo Kanté, prezenţa unui bust al generalului iranian în apropierea terenului i-a şocat pe conducătorii clubului saudit.

"Este doar un meci de fotbal, iar prezenţa acestui bust este total nepotrivită. Le-am cerut să mute statuia înainte de a merge pe teren pentru încălzire, dar nu au făcut-o. Echipa s-a întors aşadar la vestiare", a explicat un responsabil al clubului Al-Ittihad.

Directorul general al echipei iraniene, Mohammed Reza Saket, a anunţat imediat la televiziunea de stat iraniană intenţia sa de a depune plângere la AFC în legătură cu acest incident. "Solicitarea clubului Al-Ittihad a depăşit cutumele sportive şi este împotriva practicilor obişnuite", a spus el.

Stadionul din Isfahan, unde urma să aibă loc întâlnirea, "a găzduit zeci de meciuri internaţionale în aceeaşi configuraţie", a argumentat oficialul iranian.

Pe 3 ianuarie 2020, generalul Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis de o dronă americană la Bagdad. Acesta a fost şeful Forţei Quds, unitatea responsabilă cu operaţiunile externe din cadrul Gardienilor Revoluţiei.

Incidentul dintre cluburile Al-Ittihad şi Sepahan FC s-a produs în momentul în care echipele celor două ţări abia începuseră să se reîntâlnească pe teritoriile lor şi nu pe terenuri neutre, aşa cum a fost cazul în ultimii şapte ani. AFC a dat undă verde acestui lucru în august, la cinci luni după acordul de reluare a legăturilor dintre cele două ţări din Orientul Mijlociu, încheiat în martie sub egida Chinei.

Arabia Saudită, cu majoritate sunită, şi Iranul, majoritar şiit, au rupt relaţiile în 2016, după atacul asupra misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţii din Republicii Islamice care protestau împotriva execuţiei de către Riad a unui cleric şiit.

Al-Nassr, echipa saudită a starului portughez Cristiano Ronaldo, a jucat un meci din Liga Campionilor Asiei la Teheran, pe 19 septembrie, împotriva echipei Persepolis, prima întâlnire a unui club saudit cu o echipă Iran începând din 2016.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Sportiva din România care a câștigat a cincea oară Liga Campionilor. Cum s-a descurcat în finală, contra unei conaționale
Sportiva din România care a câștigat a cincea oară Liga Campionilor. Cum s-a descurcat în finală, contra unei conaționale
Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a câştiga pentru a cincea oară în carieră Liga Campionilor europeni şi pentru a treia oară consecutiv cu formaţia poloneză KTS Enea...
#meci, #Liga Campionilor, #statuie, #Iran , #stiri fotbal