Institutul de la Magurele, in lupta contra terorismului nuclear: Riscurile pentru Romania

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 00:50
6723 citiri
Institutul de la Magurele, in lupta contra terorismului nuclear: Riscurile pentru Romania

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei a prezentat, in Statele Unite, viitoarea infrastructura de securitate nucleara pentru ELI-NP, laserul de la Magurele.

Seful Departamentului Acceleratoare Tandem din cadrul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, Dan Gabriel Ghita, a explicat care sunt riscurile pentru Romania in ceea ce priveste securitatea nucleara si cum ajuta Institutul autoritatile in identificarea si contracararea potentialelor amenintari.

Laserul de la Magurele, prezentat in Statele Unite

"Noi suntem cu expozitie la Summitul Industriei Nucleare, care a organizat aceasta expozitie la Summitul Securitatii Nucleare, si prezentam capacitatile de securitate nucleara din Institutul de Fizica si Energie Nucleara de la Magurele. O mica parte din activitatile noastre, care de regula sunt de cercetare, sunt dedicate si acestui subiect, securitatea nucleara", a explicat Dan Gabriel Ghita corespondentului Ziare.com la Washington

Avand in vedere ca s-a semnat un tratat privind securizarea materialelor radioactive si a centralelor nucleare la nivelul a peste 100 de state, printre care si Romania, tratat care va intra in curand in vigoare, Ghita ne-a explicat ca nu presupune neaparat noi masuri din partea tarii noastre.

"Asiguram conditiile de securitate nucleara si din punctul nostru de vedere menirea noastra este sa o imbunatatim incontinuu si sa muncim pentru a o imbunatati. Noi suntem mai mult pentru partea tehnica a acestui subiect si lucram in fiecare zi pentru a imbunatati acest lucru", ne-a mai spus Ghita.

El a dezvaluit ca Institutul lucreaza inclusiv cu autoritatile romane pentru a detecta si combate diverse infractiuni nucleare.

"Lucram in mai multe domenii, in primul rand, sisteme de detectie si supraveghere, in al doilea rand, criminalistica nucleara. Sa zicem ca cineva e prins la vama traficand astfel de materiale nucleare, probele se aduc la noi pentru analiza, analiza din punct de vedere nuclear pentru a identifica de unde vin acele materiale, unde s-a pierdut controlul asupra lor, cand au fost fabricate, toate datele astea sunt efectuate prin analize specifice de fizica nucleara, care se fac la noi in Institut si asta e un mare ajutor pentru procurori, pentru a avea probe si pentru a sti despre ce e vorba", a dezvaluit Dan Gabriel Ghita.

Intrebat cat de dese sunt acest fel de interventii, el a explicat ca "nu sunt cazuri foarte dese, cu cat sunt mai putine, cu atat mai bine. Problema noastra este sa fim pregatiti. In cazul in care se intampla ceva, sa fim pregatiti si sa avem capacitatea sa raspundem la intrebari".

Cat despre cat de sigura este Romania avand in vedere amenintarea nucleara, Ghita a conchis: "Eu zic ca datorita muncii oamenilor, suntem foarte in siguranta".

Romania, reprezentata de Klaus Iohannis, a participat vineri la Summitul Securitatii Nucleare, la Washington.

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei a avut in cadrul summitului un pavilion unde au fost prezentate tehnicile de investigatie nucleara, capacitatile de dezafectare a instalatiilor nucleare, managementul deseurilor radioactive, sisteme de masurare/monitorizare a radioactivitatii din mediul inconjurator, echipamente de interventie in situatii de urgenta chimica-biologica radiologica-nucleara si software de alerta pentru evenimente nucleare.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...