Cel mai mare avion comercial 100% electric si-a finalizat zborul inaugural

Duminica, 31 Mai 2020, ora 08:57
7686 citiri
Cel mai mare avion comercial 100% electric si-a finalizat zborul inaugural
Foto: cessna.txtav.com

Cel mai mare avion comercial in totalitate electric a finalizat in aceasta saptamana zborul sau inaugural, in Statele Unite, relateza Reuters.

Aeronava Cessna 208B Grand Caravan a decolat joi de pe un aeroport din Moses Lake, Washington, fiind dotat cu un motor de 750 de cai putere, integral electric, dezvoltat de o companie din Redmond, numita magniX.

Lucrarile de convertire a avionului au fost efectuate de magniX si o alta companie, numita AeroTEC.

"Avionul simbol Caravan a fost folosit decenii intregi pentru transportul pe distante scurte al oamenilor si bunurilor. Acest prim zbor al eCaravan este inca un pas catre operarea acestui avion destinat curselor pe distante medii la o fractiune din costurile actuale, cu zero emisii, dinspre si catre aeroporturi mici", a declarat Roei Ganzarski, directorul general al magniX.

"Acest avion comercial electric va permite servicii de zbor pentru oameni si bunuri intr-un mod care pana acum nu era posibil", a adaugat Ganzarski.

Primul zbor test din lume al unui avion integral electric cu destinatie comerciala a avut loc in decembrie 2019, in Canada. Hidroavionul DHC-2 de Havilland Beaver utilizat in zborul respectiv a fost dotat la randul sau cu un motor fabricat de magniX.

Potrivit Consiliului International pentru transporturi Nepoluante (International Council on Clean Transportation), "aviatia comerciala este responsabila de circa 2% din emisiile globale de carbon. La nivelul sectorului transporturilor, aceasta genereaza aproximativ 12% din emisiile de dioxid de carbon".

Pentru a reduce impactul aviatiei asupra mediului, unele companii aeriene, cum ar fi KLM, au utilizat biocarburanti pentru avioane.

In ultimii cativa ani, au efectuat zboruri o serie de avioane inovatoare.

In 2016, Solar Impulse 2, un avion cu echipaj uman alimentat cu energie solara a reusit sa inconjoare globul fara sa foloseasca carburant. Calatoria a avut loc in 17 etape.

In 2018, un avion solar fara echipaj uman, construit de grupul european Airbus, a finalizat un zbor inaugural care a durat 25 de zile, 23 de ore si 57 de minute.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#zbor avion comercial electric, #avion comercial electric , #energie electrica