Ziare.com

Productia de energie eoliana s-ar putea dubla in acest an

Joi, 16 Iunie 2011, ora 08:15

   

Productia de energie eoliana s-ar putea dubla in acest an
Capacitatea de productie a energiei eoliene a Romaniei s-ar putea dubla in acest an, pana la 1.000 de MW, afirma Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE).

"Romania a facut un salt urias de la 19 MW la 550 MW instalati in vant, fiind a saptea tara din Europa in ordinea capacitatii instalate anul trecut", a declarat, intr-un comunicat, directorul executiv al AREE, Dana Duica.

Grupul ceh CEZ are racordata la reteaua de transport o capacitate de circa 340 MW, Energias de Portugal 160 MW, iar grupul italian Enel peste 30 MW. Unitatile de 1.000 MW vor alimenta 1,4 milioane de gospodarii.

Comparativ, cele doua reactoare in functiune ale centralei nucleara de la Cernavoda au impreuna o putere instalata de 1.400 MW, scrie Curierul National.

In 2012 este prognozata o noua dublare a capacitatii instalate in turbine eoliene, la 2.000 MW, care ar putea alimenta peste 7,7 milioane de romani, estimeaza asociatia.

Pe de alta parte, companiile din domeniu sustin ca, pentru atingerea obiectivelor asumate fata de Uniunea Europeana, este nevoie si de sprijinul statului roman, iar unii investitori analizeaza deja posibilitatea renuntarii la proiecte din cauza "haosului legislativ".

"Producatorii de energie atrag insa atentia ca, in acest moment, isi reconsidera pozitia fata de noi, unii investitori analizand deja optiunea parasirii Romaniei, din cauza haosului legislativ. (...) Producatorii locali de energie curata avertizeaza ca eforturile lor investitionale de atingere a tintelor europene trebuie dublate de sprijinul autoritatilor romane", se arata in comunicat.

Companiile producatoare de energie regenerabila membre ale AREE au investit pe plan local peste 1 miliard de euro din fonduri proprii in dezvoltarea productiei de energie eoliana.

Investitiile in parcuri de energie eoliana onshore se pot ridica pana la 1,5-1,7 milioane euro pe MW.

Potentialul Romaniei in domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalati, mai noteaza sursa citata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1320 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor