TV Ziare.com: Ce investitii verzi exista in Romania?

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 21:56
2314 citiri
TV Ziare.com: Ce investitii verzi exista in Romania?

Cristina Balan, director interimar al centrului pentru informare al ONU, a discutat cu cititorii Ziare.com despre ultimul raport privind investitiile verzi.

Raportul prefigureaza ca, de la investitii de 1,2 miliarde de dolari anul acesta, vom ajunge la investitii verzi de pana la 2 miliarde de dolari.

Principalii investitori verzi din Romania au fost cei de la grupul CEZ din Cehia, care au dat 1,2 miliarde de dolari pentru parcul de mori de vant din Dobrogea. De potentialul zonei Dobrogea in ceea ce priveste energia eoliana sunt interesati mai multi investitori, inclusiv cei de la Petrom.

Alte investitii verzi sunt cele din industria cimentului, unde se incearca gasirea materialelor de constructii eficiente din punct de vedere energetic, materiale conductoare sau semniconductoare care pot fi utilizate in diverse industrii, de la industria auto si pana la industra IT.

Cele mai bune modele in ceea ce priveste investitiile verzi sunt Olanda, Danemarca si Germania, tari in care afacerile ecologice sunt extrem de raspandite.

Investitiile verzi se amortizeaza in timp si aduc profit

Chiar daca o investitie verde necesita multi bani la inceput, acestea se amortizeaza in timp si aduc profituri, spune Cristina Balan.

"Fiecare dintre noi ar trebui sa fie constient ca nu trebuie sa vina sa investeasca cineva, noi insine investim cand inchidem robinetul sau nu lasam gazele sa mearga de pomana cand miscam oala de pe masa pe aragaz, cand schimbam becurile normale cu cele cu tuburi economice, si acestea sunt investitii", explica reprezentantul ONU.

Cristina Balan da exemplul becurilor economice, pentru a explica principiul investitiilor verzi. Desi un bec economic este de cinci pana la sapte ori mai scump decat unul normal, costul se amortizeaza in timp, pentru ca se economisteste intre 30 si pana la 60 la suta din cantitatea de enegie utilizata.

Aceasta sustine ca o mare problema o constituie insa colectarea selectiva a deseurilor, proces care in Romania intampina piedici.

Daca in orase containerele pentru colectare selectiva au avut un mare succes, in sensul ca lumea le utilizeaza si selecteaza deseurile, companiile care ridica gunoiul le colecteaza impreuna si le arunca in aceleasi gropi de gunoi.

"Asta nu este o investitie, ci pierdere de timp si o sursa suplimentara de risipa de energie si bani", spune Cristina Balan.

Citeste si:
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
Comentarii
Iogica
rank 5
intr-o tara in care legislatia ... vara nu-i ca iarna, mai greu sa investesti.