Trei sferturi dintre ghetarii Alpilor ar putea disparea pana in 2100

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 11:43
2077 citiri
Trei sferturi dintre ghetarii Alpilor ar putea disparea pana in 2100
Foto: TravelDestination

Schimbarea climatica ar putea antrena disparitia a trei sferturi din ghetarii Alpilor pana in anul 2100 si a unei parti din Antarctica pana in anul 3000, facand sa creasca nivelul marilor cu 4 m, arata doua studii publicate duminica.

Cele doua studii arata ca ghetarii si banchizele isi vor reduce volumul cu 15 pana la 27 la suta pana in 2011, iar acest aspect va avea un impact substantial asupra cantitatii de apa disponibile.

Unele regiuni ar putea fi mai afectate decat altele, din pricina altitudinii la care se gasesc ghetarii, a terenului si a susceptibilitatii la incalzirea climei la nivel local, arata studiile publicate in revista Nature Geoscience.

Noua Zeelanda ar putea pierde 65-79% din ghetari, iar Alpii europeni intre 60 si 90% dintre ghetari. In Groenlanda, se estimeaza ca s-ar putea pierde 8% din ghetari, iar in Asia 10%. In urma topirii ghetarilor, nivelul marilor ar putea creste in medie cu 12 centimetri pana in 2100, fara a lua in considerare extinderea oceanelor ce va avea loc odata cu incalzirea climei, care apare intr-o evaluare a unei comisii ONU din 2007.

Geofizicienii de la Universitatea din Alaska isi bazeaza calculele pe un model realizat prin monitorizarea a 300 de ghetari intre 1961 si 2004, in cazul in care temperatura la suprafata Pamantului ar creste cu 2,8 grade Celsius in secolul XXI.

Studiul nu include insa si ipoteza in care banchizele din Antarctica si Groenlanda s-ar topi, iar acestea includ 99% din apa dulce de pe Pamant. Al doilea studiu arata ca, in cazul in care o mare portiune din banchize s-ar topi, nivelul marii ar creste cu cativa metri, ceea ce ar duce la inundarea oraselor de pe coaste.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#ghetari Alpi, #gheata Alpi dispare , #incalzire globala