Anul 2012 marcheaza sfarsitul Arcticii - raport

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 20:50
4483 citiri
Anul 2012 marcheaza sfarsitul Arcticii - raport
Foto: redgreenandblue

Oamenii de stiinta au anuntat ca topirea ghetii din Groenlanda si din oceanul Arctic a inregistrat un record in acest an, iar viitorul nu este unul prea optimism. Ne putem astepta la un fenomen care nu s-a mai intamplat: topirea intregii regiuni arctice.

Cercetatorii, care au dat publicitatii raportul arctic pe anul 2012, solicita expertiza a 140 de oameni de stiinta din 15 tari, a starii regiunii arctice, potrivit Discovery News.

"Suntem pe punctul de a vedea o regiune arctica cu totul noua, daca nu cumva am ajuns deja acolo", a spus Martin Jeffries, de la Biroul de Cercetare Navala.

Jeffries si colegii sai au vorbit despre regiunea arctica la conferinta de presa din cadrul Uniunii Americane de Geofizica de la San Francisco.

Detaliile despre raportul din 2012 includ valori scazute record al ninsorilor in luna iunie si cel mai coborat nivel al ghetii in septembrie. De asemenea, s-au inregistrat temperaturi ridicate record ale permafrostului din Alaska.

Gheata subtire lasa mai multa lumina sa patrunda in apa, ceea ce duce la dezvoltarea masiva a fitoplanctonului in timpul verii. La nivelul solului, spre exemplu vulpea arctica este pe cale de disparitie in regiunile din Peninsula Scandinavica, Finlanda, Karelia si Peninsula Kola.

"Anul 2012 a fost un an uluitor. Acesta a avut cea mai calduroasa vara din cei 170 de ani de inregistrari, iar topirea ghetii indica o schimbare fundamentala.

In acest an, Groenlanda a trecut un prag. Ne putem astepta ca gheata din Groenlanda sa se topeasca pe intreaga suprafata", a spus Jason Box, de la Centrul de Cercetare Byrd polar al Universitatii Ohio State.

"Arctica este una dintre oglinzile Pamantului si aceasta oglinda se sparge", a declarat Donald Perovich de la Dartmouth College.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#fenomen unic regiunea arctica, #topirea ghetii regiunea arctica, #fenomen neobisnuit regiunea arctica, #avertisment regiunea arctica , #proiecte mediu