Romania si Bulgaria, pact pentru protejarea pasarilor din zona Dunarii

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:50
2211 citiri
Romania si Bulgaria, pact pentru protejarea pasarilor din zona Dunarii
Foto: Ziare.com

Romania si Bulgaria au facut o intelegere potrivit careia au fost stabilite trei zone de-a lungul Dunarii in care cele doua se angajeaza sa protejeze pelicanii, cormoranii pitici, starcii si alte pasari care convietuiesc pe langa fluviul care desparte cele doua tari pe o lungime de 470 de kilometri.

Pactul va include, de asemenea, interzicerea exploatarii forestiere si a vanatului in zonele faunei salbatice, relateaza The Voice of Russia.

Prima arie protejata va fi delimitata in zona de est, in jurul Lacului Calarasi din Romania si in jurul lacului bulgaresc Srebarna, supranumit "o Delta a Dunarii mai mica".

A doua arie va fi in centru, in zona lacului romanesc Suhaia si al celui bulgaresc Belene, iar a treia va fi delimitata in jurul Lacului Bistret din Romania si Insulei Ibisha din Bulgaria.

Pactul a fost semant de ministrii Mediului din cele doua tari, respectiv de Ulian Popov din Bulgaria si de Rovana Plumb.

"Romania si Bulgaria vor putea lua impreuna masuri pentru o mai buna protejare a zonelor din jurul lacurilor si a pasarilor migratoare, care se hranesc, isi petrec iarna, isi fac cuiburi si se inmultesc pe ambele parti ale fluviului", a precizat oraganizatia World Wildlife Fund (WWF), care are rolul de coordonator al intelegerii de mediu.

Pe langa interzicerea vanatului si a exploatarii forestiere, pactul ar mai putea include si restrictionarea accesului oamenilor in perioadele de imperechere ale pasarilor. Documentul va fi prezentat in cateva luni la Conventia Ramsar, un tratat international vechi de 42 de ani privind conservarea mediului, unde pactul va fi aprobat.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#pact mediu Romania Bulgaria, #pact mediu protejare pasari, #pact mediu conservare fauna , #proiecte mediu