Ziare.com

Biomasa si energia hidro, potential mai mare pentru Romania decat energia eoliana

Marti, 13 Mai 2014, ora 23:41

   

Biomasa si energia hidro, potential mai mare pentru Romania decat energia eoliana
Energia generata din biomasa si derivatii ei, precum este biogazul, are un potential imens, avand in vedere suprafetele agricole si diferitele tipuri de deseuri existente, materii prime in producerea acestui tip de energie regenerabila.

Totusi, dezvoltarea acestei nise a energiei verzi a ramas mult in urma fata de proiectele eoliene si cele fotovoltaice, dar ramane esentiala in vederea echilibrarii capacitatilor energetice.

Evolutia viitoare a sectorului, provocarile cu care se confrunta industria, premizele de crestere, dar si rolul pe care il joaca agricultura ca sursa de combustibil au fost punctele-cheie dezbatute in primul eveniment de acest fel din Romania, Conferinta Nationala "Biomasa, Biogaz & Cogenerare - Romania 2014", organizat de catre GOVNET Conferences.

"Romania are un potential imens in ceea ce priveste biomasa si energia hidro, eu indraznesc sa spun ca un potential chiar mai mare decat energia eoliana si energia fotovoltaica", a declarat in cadrul evenimentului Zoltan Nagy-Benge, Membru in Board-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Nagy a semnalat si discrepanta intre evolutiile proiectelor din zona energiei verzi: "Printre toate sursele regenerabile, energia eoliana si energia fotovoltaica au dominat piata si au vaduvit celelalte surse, biomasa, biogazul si energia hidro de atentia care le-ar fi cuvenit".

Principalul factor care a franat o dezvoltare similara il reprezinta costurile considerabil mai mari implicate de un proiect pe biomasa sau biogaz, fie ca este vorba de cogenerare sau nu, asa cum a declarat si Serban Tiganas, CEO al TEB Energy Business: "Este cea mai mare investitie, 3 milioane - 3 mil si ceva de euro pe MW (referindu-se la o centrala pe biogaz) fata de altele care sunt undeva in jur de un milion. Este un efort financiar formidabil".

Sfera legislativa si obtinerea tuturor autorizatiilor necesare constituie de asemenea impedimente cu care dezvoltatorii de proiecte pe biomasa ori biogaz se confrunta. Pentru Egger Radauti, prelucratorul de lemn din judetul Suceava care a inaugurat anul acesta o centrala pe biomasa in cogenerare, cea mai mare problema a fost procesul de autorizare ale carui etape s-au desfasurat foarte lent, astfel incat desi procedurile initiale au fost demarate in mai 2012 obtinerea tuturor avizelor a durat un an si opt luni.

Un alt punct de discutie important a fost tehnologia cogenerarii care coroborata cu biomasa si biogazul devine o solutie nu doar pentru asigurarea energiei electrice si termice necesare consumului propriu, cum este cazul prelucratorilor de materie lemnoasa, sau pentru livrarea in retea, ci si din perspectiva eficientizarii energetice care va deveni obligatorie in perioada urmatoare, strategie in care cogenerarea are un rol determinant.

Dezvoltarea viitoare a industriei depinde si de o mai mare predictibilitate legislativa, care deocamdata naste incertitudini dupa ce Guvernul a decis sa anuleze cotele anuale obligatorii de energie regenerabila initiale si sa le stabileasca anual, precum si de o mai usoara accesare a finantarilor. Interesul exista, iar investitiile in aceasta zona vor creste, asa cum anticipeaza si Mihail Faca, Secretar de Stat in Ministerul Mediului si al Schimbarilor Climatice, care, in timpul conferintei, si-a exprimat convingerea ca investitorii se vor orienta tot mai mult spre domeniul acesta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3830 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nasolia-i că la energie nu te poti amesteca, din cauza bă'et'lor

dăshteptz' de la noi, da', mai ales, de la U.E.!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor