Ce culoare are, in realitate, cerul. Motivele pentru care noi nu putem percepe aceasta nuanta

Sambata, 18 Iulie 2020, ora 05:41
14844 citiri
Ce culoare are, in realitate, cerul. Motivele pentru care noi nu putem percepe aceasta nuanta
Foto: Facebook/Navaho County

Contrar asteptarilor si evidentei, cerul nu este albastru, ci mov. Doar ca ochii nostri nu au capacitatea de a-l percepe astfel.

Pentru ca este un subiect complex ce implica multe cunostinte de fizica-optica, am apelat la meteorologul Elena Cordoneanu, recunoscuta pentru darul ei de a explica simplu, pe intelesul tuturor, fenomene complicate.

"Lumina solara, care este compusa din radiatii de diferite lungimi de unda, ajunge la noi, pe Pamant, trecand prin atmosfera. Atmosfera este compusa din diferite gaze (oxigen, nitrogen, azot, dioxid de carbon), particule solide fine si vapori de apa. Radiatia solara interactioneaza cu acesti componenti atmosferici diferit, in functie de lungimea de unda. Astfel, intre componentele spectrului vizibil, culoarea albastru (cu lungime de unda dintre cele mai mici si comparabila cu dimensiunile componentilor atmosferici) este cea care interactioneaza cel mai intens cu moleculele din atmosfera. Albastrul este imprastiat, dispersat in toate directiile, mai mult decat celelalte culori. In fapt, violetul este si mai mult dispersat decat albastrul, dar sensibilitatea ochiului nostru este mai mare la albastru decat la violet, asa ca noi vedem cerul albastru. Albinele, de exemplu, il vad asa cum este, mov, pentru ca ochii lor sunt construiti cu aceasta capacitate. Cel mai albastru este cerul amiezei, pentru ca atunci ochiul nostru inregistreaza culoarea albastru venind din intreaga atmosfera -la apus sau rasarit vine doar dintr-o parte, de unde vine radiatia solara." ne-a explicat meterorologul Elena Cordoneanu.

In dimineata zilei de 10 ianuarie, in orasul Snowflake din statul Arizona, locuitorii s-au trezit cu cerul mov. Eveniment intens dezbatut de localnici, pe retelele de socializare, care au fost inundate de fotografii cu fenomenul straniu.

Chiar si autoritatile statului l-au consemnat, pe pagina oficiala.

Curand stirea avea sa faca inconjurul lumii.

Singura explicatie plauzibila a fost aceea ca cerul s-a colorat in mov din cauza marijuanei.

Nu radeti, nu din cauza consumului de marijuana.

In oraselul cu pricina exista o ferma de marijuana -crescuta pentru scop medicinal.

Copperstate Farms este cel mai mare furnizor de marijuana medicinala din Arizona. Are peste 200 de angajati si se intinde pe o suprafata de peste 16 hectare, pe care cresc peste 70 de tipuri de canabis.

Ferma foloseste lumini ultraviolete pentru a ajuta plantele sa creasca, spune purtatoarea de cuvant a companiei. Lumina ultravioleta s-a reflectat din stratul de zapada, iar ceata a reflectat-o, la randu-i, in nori. Rezultatul a fost un cer de culoare mov.

Nu toti localnicii au fost insa convinsi de aceasta explicatie.

Bunaoara, Cara Smith, cea care a facut primele fotografii in acea dimineata, in drum spre munca, si care lucreaza chiar la ferma de marijuana, spune ca luminile mov sunt mereu acolo dar niciodata nu au mai colorat cerul.

Si, pentru ca subiectul ne ingaduie putina poezie, incheiem prin a spune ca pana la urma poate si culoarea cerului, precum frumusetea, e in ochii privitorului.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#Elena Cordoneanu, #meteorolog, #atmosfera, #cer, #culori, #Oxigen, #dioxid de cabon, #ochi, #albastru, #mov , #stiri mediu