Goana dupa biocombustibil in Africa - cine are de castigat?

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 10:41
4173 citiri
Goana dupa biocombustibil in Africa - cine are de castigat?

Tot mai multe companii achizitioneaza terenuri in Africa pentru a cultiva plante din care se extrage biocombustibil - si pana si un afacerist roman s-a laudat de curand ca detine jumatate din Gambia.

O investigatie a publicatiei britanice Guardian arata insa ca dincolo de a aduce beneficii planetei prin cultivarea de combustibili "curati", aceste culturi nu fac decat sa polueze si mai mult si sa saraceasca un continent ajuns deja la limita supravietuirii.

Publicatia britanica incepe prin a evalua cantitatea masiva de teren cumparat sau concesionat de firmele britanice - astfel, jumatate din terenurile propice culturilor de biocombustibil din tari precum Mozambic si Senegal, aproape 1,6 milioane de hectare, este legat de 11 companii provenind din Marea Britanie.

Combustibilii lichizi fabricati din plante - precum bioetanolul - sunt ridicati in slavi de unele voci, care ii considera inlocuitori "prietenosi" cu mediul ai combustibililor fosili. Insa studiile arata ca plantatiile de biocombustibili "fura" din terenul dedicat cultivarii alimentelor, asa ca joaca un rol importanta in cresterea-record a pretului mancarii si adancesc foametea in zone deja afectate. Mai mult, n-ar fi nici asa de "prietenosi cu mediul", existand temeri ca sporesc emisiile de gaze de sera.

Piata biocombustibililor a fost creata de reglementarea care presupune ca benzina si motorina sa fie amestecate cu cantitati tot mai mari de biocombustibili, pentru a proteja mediul. Insa aceste reglementari au fost criticate drept "ne-etice si cu consecinte dezastruoase" de catre o comisie de bioetica, iar in Marea Britanie doar 31% dintre biocombustibili indeplinesc standardele de protectie a surselor de apa, calitatii solului si acumularilor de carbon din tara de provenienta.

Desi nu exista o baza de date completa a achizitiilor de teren din Africa, Guardian a descoperit la ce scara se ridica acestea in Africa sub-sahariana: 100 de proiecte, 50 de companii, in 20 de tari - printre care Mali, Guinea, Senegal, Malawi.

Unele companii au concesiuni pe cate 100 de ani, la preturi foarte mici sau chiar gratuit, cu acces prioritar la sursele si-asa putine de apa. Unele proiecte ofera si beneficii localnicilor, prin investitii, locuri de munca si folosirea produselor locale, insa multe nu o fac.

Una din cele mai controversate culturi este cea de Jatropha curcas, o planta necomestibila, ale carei seminte uleioase pot fi procesate pentru a produce biocombustibil. Producatorii sustin ca suprafetele cultivate cu Jatropha curcas nu intra in competitie cu terenurile agricole, intrucat planta creste cu usurinta pe terenuri aride si marginale, nepotrivite pentru agricultura. Sunt insa voci chiar din industria biocombustibililor care spun ca, pentru a fi profitabila, jatropha nu poate fi crescuta pe terenuri aride. Aare nevoie de apa, fertilizatori si pesticide.

Nu doar britanicii au sesizat oportunitatea de afaceri din Africa. Nu mai tarziu de saptamana aceasta, presa romana a relatat despre "aventura africana" a afaceristului Ovidiu Tender, care a obtinut, in Gambia, concesiunea unui perimetru petrolifer de 5.000 de km patrati, in conditiile in care tara are 10.500 de km patrati.

"Perimetrul este petrolifer, dar mai poate contine si alte resurse minerale...In Africa banii nu se fac, se produc. Mai vreau aici si 100.000 de ha de teren agricol pe care sa cultiv jatropha. Aceasta planta denumita si 'arborele de petrol', prin prelucrare, da un ulei din care se produce bio-diesel. Vreau exploatatii de acest tip", a declarat Tender.

Un alt risc sesizat de publicatia britanica este ca folosirea de biocombustibili sa creasca emisiile de carbom prin despadurirea accelerata a terenurilor, in conditiile in care agricultorii locali, ramasi fara terenuri, elibereaza noi suprafete de pamant. Institutul European pentru Politica de Mediu a anuntat, recent, ca emisiile de carbon eliberate in atmosfera de despadurirea legata de culturile de biocombustibili depasesc economiile de carbon cu 35% in 2011, urmand sa creasca pana la 60% in 2018. In prezent, acest impact indirect nu este luat in considerare in regulile europene de dezvoltare durabila.

In plus, zilele trecute, Oxfam a anuntat ca pretul alimentelor de baza se va dubla in urmatorii 20 de ani. Raportul identifica biocombustibilii ca fiind unii dintre responsabilii pentru aceasta situatie alarmanta si a cerut guvernelor occidentale sa puna capat politicilor care pun in pericol producerea de alimente in favoarea combustibililor pentru masini. Barbara Stocking, reprezentant Oxfam, a avertizat ca "unul din spate persoane de pe glob face foame in fiecare zi, cu toate ca planeta este capabila sa ne hraneasca pe toti. Sistemul alimentar trebuie reformat".

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#biocombustibil, #biocombustibil africa, #biocombustibil efecte negative africa, #biocombustibil foamete , #stiri mediu
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Tender spala banii murdari jefuiti de la Rafo (impreuna cu prietenii de jaf Bombonel si Ilici) in Africa unde corupe guverne de nespalati....
Poza Jean Valjean
Jean Valjean
rank 5
Aia n-au ce manca acolo pe terenurile tot mai aride si astia planteaza plante ptr combustibil