Romania, cu un picior in groapa de gunoi. Doar 54% dintre romani au acces la servicii de salubritate

Vineri, 26 August 2011, ora 20:14
1613 citiri
Romania, cu un picior in groapa de gunoi. Doar 54% dintre romani au acces la servicii de salubritate

Doar 54% din populatia tarii este deservita de servicii de salubritate, procentul fiind de 80% in mediul urban si de 22% in mediul rural.

Gestionarea defectuoasa a deseurilor in tara noastra este scoasa in evidenta de studiul "Romania: De la groapa de gunoi la europubela", realizat de Coalitia pentru Romania Curata, o initiativa a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si a Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Romania pierde resurse valoroase prin faptul ca trateaza deseurile ca pe gunoaie, nereusind valorificarea acestora. Dimpotriva, acestea sunt aruncate la groapa de gunoi, avand efecte negative asupra mediului.

Necunoasterea legislatiei de catre autoritatile locale, lipsa infrastructurii, preocuparea limitata pentru alternativele la depozitare, slaba absorbtie a finantarii europene in domeniu sunt numai cateva motive care explica proasta gestionare a deseurilor in Romania, releva studiul.

Cercetarea a fost realizata in perioada iulie 2010 - iulie 2011 si urmareste transpunerea legislatiei europene si implementarea acesteia in zece judete - Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Harghita, Iasi, Maramures, Tulcea, Valcea si municipiul Bucuresti.

Peste 95% din autoritatile locale nu cunosc faptul ca exista tinte legal stabilite, desi au obligatii legale pentru asigurarea infrastructurii necesare colectarii selective.

De asemenea, autoritatile locale nu isi mai asuma obligatiile privind indeplinirea tintelor de colectare si reciclare a deseurilor, asumate de Romania la nivel national, ci deroga responsabilitatile, prin concesionarea serviciilor de salubritate.

Marea majoritate a depozitelor de deseuri nu respecta normele europene, numarul depozitelor conforme fiind insuficient, iar problema depozitelor ilegale persista, mai ales in mediul rural, in ciuda eforturilor de desfiintare. Studiul mai arata ca, desi autoritatile si-au asumat principiul ierarhiei deseurilor (prevenire, reutilizare, reciclare, valorificare), valorificarea prin incinerare este aproape inexistenta.

Nu in ultimul rand, autoritatile nu au capacitatea de a absorbi fondurile UE. Dupa patru ani de la initierea Programului Operational Sectorial de Mediu, prin care sunt alocate aproximativ 991 de milioane de euro pentru sisteme de gestiune a deseurilor, si cu mai putin de trei ani pana la incheierea perioadei de finantare actuale, a fost contractata doar aproximativ 37% din suma si au fost cheltuiti efectiv putin peste 2% din bani.

In 2010, in Arges, Brasov, Harghita, Iasi, Tulcea si Valcea exista doar cate un depozit conform pentru deseuri, in Bucuresti existau 3, in Constanta 4, iar in Cluj si Maramures nu exista niciun depozit conform. Chiar si rampele existente, insa, acopera necesarul de depozitare a deseurilor municipale intr-o mica masura.

Citeste mai mult despre Romania, cu un picior in groapa de gunoi. Doar 54% dintre romani au acces la servicii de salubritate pe Think Outside The Box.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#gestionare deseuri Romania, #Romania gropi gunoi, #servicii salubritate Romania, #reciclare Romania , #stiri mediu