Internetul, incotro: va aparea domeniul .popescu?

Luni, 14 Iulie 2008, ora 11:59
1946 citiri
Internetul, incotro: va aparea domeniul .popescu?

Liberalizarea numelor de domenii a dat startul unei noi provocari in randul marilor companii de Internet din lume mai ales cand la capatul tunelului se vehiculeaza sume astronomice pentru cele mai interesante dintre acestea.

ICAAN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a revenit in atentia lumii on-line dupa ce cativa hackeri turci au reusit sa redirectioneze spre alte site-uri adresa organizatiei care guverneaza numele de domenii. S-ar putea da drumul la .popescu, scrie Evenimentul Zilei in pagina electronica.

Atacul hackerilor a fost un raspuns la gestul institutiei de a liberaliza sistemul de adoptare a numelor de domenii (terminatiile de tipul .com sau .info), din a doua jumatate a anului viitor. ICANN este criticata de multi utilizatori si jurnalisti ca face acest lucru pentru a scoate rapid bani.

Un nume de domeniu de baza (Top Level Domain - TLD) personalizat, de tipul .business, va costa minimum 100.000 de dolari. "Costul ridicat va face achizitia restrictiva. Intr-o prima faza, doar companiile foarte mari vor aloca sute de mii sau milioane de euro, in conditiile in care este dificil de estimat si impactul pe care il vor avea noile TLD-uri, cat de repede se vor obisnui utilizatorii cu ele", a declarat Claudiu Catrina, director comercial la agentia Magenta Advertising.

Utilizatorii nu accepta orice nume de domeniu daca li se pare mai usor sa acceseze site-ul preferat prin domeniul vechi. De exemplu, cati dintre noi acceseaza Google prin adresa Google.info? Domeniul exista insa, pentru ca Google a vrut sa-si protejeze marca. Oamenilor le pasa de domenii care au o utilitate imediata.

"Extensia .mobi va functiona, pentru ca site-urile .mobi arata bine pe telefoane cu ecrane mici si utilizatorilor de mobile le pasa de asta", a spus John Levine intr-un articol la Circleid.com.

"Cele mai multe companii vor fi nevoite sa-si inregistreze anumite domenii - probabil ca Microsoft va lua .microsoft, .office, .windows etc., Google va lua .google, .gmail etc.", a explicat Claudiu Catrina.

Procedura de arbitrare va exista si in cazul inregistrarii unor nume de domenii considerate vulgare. Nimeni nu stie insa cum se va proceda in cazul numelor de familie. In fond, cine este proprietarul traditionalului .popescu?

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Microsoft, #Internet, #domenii, #compnii , #stiri Microsoft