Tanasescu: Comportamentul FMI fata de noi a fost corect

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 21:58
1405 citiri
Tanasescu: Comportamentul FMI fata de noi a fost corect

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, a declarat marti seara ca institutia a avut un comportament corect fata de Romania, desi exista pareri pro si contra privind acordul de imprumut.

"Este clar ca FMI nu lucreaza cu doua viteze, are acelasi tip de tratament cu toate tarile, la fel a lucrat si cu Islanda, prima tara europeana care a fost afectata de criza, Ungaria, Letonia si cu Ucraina.

Fondul vine si iti acorda resurse ieftine dar spune: mai omule, daca vrei aceste resurse, ai aceste vulnerabilitati si trebuie sa le repari, eu te ajut sa le corectezi si sa ajungi pe drumul cel bun. Aceste tari nu au avut capacitatea proprie de a implementa aceste masuri", a declarat Mihai Tanasescu, la B1 TV, la emisiunea "Nasul".

Reprezentantul Romaniei la FMI este de parere ca acordul cu Fondul a salvat Romania de dobanzi mai mari la imprumutul contractat.

"Puteam sa nu facem un acord cu FMI si UE trebuia sa facem singuri aceste reforme si ajustari, insa pentru asta trebuia ca vointa politica sa fie atat de puternica, iar pe de alta parte resursele sa le iei de pe piata externa dar costurile erau de doua trei ori mai mari. Resursele tot trebuia sa le cumperi de undeva, important era pretul iar pretul de la FMI si UE este pretul cel mai scazut de pe piata in acest moment", a spus Tanasescu.

In ceea ce priveste perceptia negativa la nivelul opiniei publice cu privire la acordul cu FMI, Tanasescu spune ca este "o neintelegere" si ca Fondul si-a dovedit, pe parcursul timpului, credibilitatea.

"Romania a fost luata pe nepregatita de criza"

Mihai Tanasescu adauga ca Romania se gaseste in situatia in care este in prezent pentru ca a fost luata pe nepregatita de criza economica, dupa o perioada de boom in care nu a pus bani deoparte.

"Romania a nu a fost pregatita, a fost vulnerabila, iar asta s-a vazut prin doua lucruri: prin exporturi mai mici si printr-o stopare brutala a intrarilor pe piata de capital, inclusiv a trimiterile romanilor din strainatate. (...) Am avut in perioada de boom economic, s-a crezut ca aceasta perioada o sa dureze la nesfarsit, ca noi nu avem nevoie de prudenta. Insa ne-am inselat", a spus Tanasescu.

Economistul este de parere ca societatea romaneasca este marcata de neincredere, in special in conditii de criza economica, si ca aceasta trebuie eliminata prin dialog, in special la nivelul clasei politice, pentru a oferi stabilitate in mediul privat.

"E clar ca lipsa dialogului conduce catre excese. In fiecare program - de stanga sau de dreapta - exista puncte tari intr-o economie, de aceea spun ca segmentul privat are nevoie de doua lucruri: stabilitate si predictibilitate, iar clasa politica este cea care genereaza acest lucru. Nu exista lucrurui care sunt un capat de tara, spre exemplu cota progresiva versus cota unica. (...) Ar fi foarte simplu sa ne asezam la masa si sa gasim un sistem care sa acomodeze ambele principii", sustine Tanasescu.

"Deciziile nu trebuie luate sub presiunea strazii"

Mihai Tanasescu este de parere ca sistemul fiscal, dar si relatia dintre public si privat, trebuie construite pe o mai mare transparenta, si adauga ca nu este normal ca deciziile la nivel politic sa fie luate "sub presiunea strazii".

Reprezentantul Romaniei la FMI mai spune ca nu este de acord cu amnistia fiscala, sustinand ca aceasta masura nu s-ar justifica, pentru ca nu sunt foarte multi romani care isi tin banii in banci straine.

"Aceasta propunere: vino cu banii tai in sistemul meu bancar nu platesti taxa de 30%, ci de 5%, este in regula si multi s-au conformat si au intrat miliarde de euro. In Romania nu sunt foarte multi oameni care au bani in strainatate, or fi in jur de 200-300, dar nu reprezinta un volum imens ca sa dai o lege, spunand ca salvezi Romania", a declarat Tanasescu.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#Mihai Tanasescu, #tanasescu fmi, #Tanasescu comportament FMI , #FMI