Tanasescu: Cu sau fara FMI, Romania trebuie sa continue reformele

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 17:19
1681 citiri
Tanasescu: Cu sau fara FMI, Romania trebuie sa continue reformele
Foto: Arhiva

Reprezentantul tarii noastre la FMI spune ca partea dura a crizei a fost depasita, dar Romania trebuie sa isi continue reformele pentru a avea o economie sanatoasa. Mihai Tanasescu a criticat mesajul populist impotriva FMI, dar si disfunctiile majore din Parlament.

Tanasescu a declarat, intr-un interviu acordat Revista 22, ca masurile cerute de FMI au fost dure, dar ele erau obligatorii pentru a avea crestere economica.

"E clar ca Romania a depasit partea cea mai dura a crizei. Dar criza economica nu s-a terminat inca, vibratiile ei sunt prezente si asta nu doar in Romania. Acest program pe care noi il numim de consolidare fiscala a fost foarte dur, a inrautatit viata oamenilor. A fost insa obligatoriu, deoarece a avut rolul de a stabiliza economia Romaniei. Fara acest program dur Romania nu poate sa mearga spre cresterea economiei. Noi trebuie sa intelegem ca bunastarea este direct proportionala cu cresterea economica", a spus el.

Reprezentantul Romaniei la FMI mai spune si ca reformele incepute in timpul acordului cu FMI trebuie continuate pentru a nu bloca economia.

"Cu sau fara Fond, aceste reforme trebuie facute, mai devreme sau mai tarziu economia se blocheaza. Nu cred ca Fondul sau Comisia Europeana impun ceva. Nu sunt stapanii tarilor carora le acorda consultanta. Expertii acestor institutii propun acele reforme care sunt necesare spre binele unei economii si, in final, al unei tari. Sigur, mesajul politic a devenit populist si poate ca, asa superficial cum e, este primit bine de multa lume. "Ia sa ne lase astia sa facem ce vrem noi. Sa plece!" Poate ca ar fi bine sa ne putem regla singuri economia pe un drum de crestere. Dar deocamdata avem nevoie de ancore", a mai spus Mihai Tanasescu pentru Revista 22.

El a tinut sa precizeze ca FMI a atras atenti Romaniei inca din 2006 ca are cheltuieli prea mari si cheltuie dezarticulat si "pe fleacuri", dar clasa politica a ignorat sfaturile. Astfel, Din 2009 am avut nevoie de sprijinul Fondului mai ales pentru a ne pastra credibilitatea pe piete.

"Acordul cu Fondul ne-a dat ceva in plus, ne-a dat increderea pietelor ca nu vom intra in incapacitate de plata si asta a asigurat vitalitatea Romaniei. Era important sa fim perceputi ca o tara care stie sa-si faca acele corectii necesare la momentul oportun", a explicat Tanasescu.

Totusi, clasa politica pare sa ignore in continuare recomandarile Fondului, iar Parlamentul trimite, in opinia lui Tanasescu, un mesaj confuz.

"E trist sa vezi ca in Parlament exista disfunctii majore, de comunicare, in aprobarea legilor. Parlamentul transmite un mesaj confuz, care creeaza o lipsa de incredere in aceasta institutie esentiala pentru Romania. Parlamentul ramane institutia cea mai importanta. Acolo se voteaza legile, acolo se decide soarta acestei tari...", a continuat reprezentantul Romaniei la FMI.

El a vorbit si despre ordonanta 50 privind creditele si efectul negativ pe care ilva avea asupr bancilor. Astfel, pierderile ar urma sa fie de sute de milioane de euro, ceea ce va obliga bancile sa aduca mai multi bani in Romania.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Mihai Tanasescu acord FMI, #Mihai Tanasescu reforme, #Mihai Tanasescu populism , #FMI
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
ce vine dupa "criza" ? - O FACTURA IMPODOBITA CU MULTE ZEROURI - si dupa "factura" urmeaza o noua "criza"