"Fetele erau facute vaci, gaini, dobitoace". Cum a fost batuta si umilita Nadia Comaneci de Bela Karolyi pana facea hemoragie nazala

Sambata, 27 Martie 2021, ora 09:19
16574 citiri
"Fetele erau facute vaci, gaini, dobitoace". Cum a fost batuta si umilita Nadia Comaneci de Bela Karolyi pana facea hemoragie nazala
Nadia Comaneci. FOTO: Facebook / Nadia Comaneci

Nadia Comaneci a trecut prin clipe teribile pe vremea regimului comunist.

Super gimnasta noastra a fost batuta si jignita in repetare randuri de antrenorii sai, conform unor dosare din Arhiva Securitatii.

In cartea "Nadia si Securitatea", istoricul Stejarel Olaru a scos la iveala momente din viata Nadiei Comaneci.

Autorul scrie in volumul sau despre anumite evenimente incredibile petrecute la lotul national, care-l aveau in prim plan pe antrenorul Bela Karolyi.

Detaliile preluate de fanatik sunt de-a dreptul socante.

"Fata de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare si brutalitate care contravin (e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamatii din partea parintilor, atat la scoala, cat si la Ministerul Invatamantului. Fetele au fost batute uneori pana la hemoragii nazale sau pedepsite prin exercitii fizice pana la epuizare" - este nota informatoarei "Gheorghe Daniela" intr-un raport din 1974.

"Prin luna mai a.c. (n.r. 1976) Bela Karolyi a dat dispozitie categorica la gimnaste ca daca au nevoie de assistenta medicala mai intai sa fie anuntat el si cu acceptul lui sa mearga la medic. Din constatarile personale, Karolyi Bela se adresa in permanenta la gimnaste cu epitete jignitoare: 'vaci, tampite, proaste, gaini, vadane, grase, dobitoace...'" - informare "Ionescu" (doctorul Teofil Dragomir) catre locotenent-colonelul Vasile Mirita (septembrie 1976).

"Bela Karolyi are precocupari evidente de a o discredita pe Nadia Comaneci si a o determina sa se retraga din activitatea de performanta. Astfel, detinem date din care rezulta ca o jigneste in mod vulgar, permanent, afirmand ca pentru el capitolul Comaneci s-a terminat" - ACNSAS, fond Documentar, dosar 13346, vol. 26, f. 303

"A avut (n.r. Bela Karolyi) o comportare necorespunzatoare fata de Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu constand in injurii, cuvinte jignitoare, fiind chiar batute, deoarece ar avea o greutate necorespunzatoare pentru concurs" - ofiter de Securitate Ioan Popescu, insotitor al delegatiei Romaniei la un turneu de pregatire in Spania (aprilie-mai 1977).

"Pe 9 august s-a mai petrecut un incident, ultimul din acest episod al razratirii. Spre seara, antrenorul Condovici s-a deplasat la locuinta Mariei Simionescu pentru a solicita explicatii privind plecarea gimnastei din hotelul centrului sportiv si, in timpul discutiilor aprinse, Nadia a fost lovita de antrenor", povesteste autorul in cartea "Nadia si Securitatea"

Gimnasta a fost interceptata si in propria casa, la Onesti.

Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu, o colega de la lotul national, povestesc unor ziaristi veniti de la Bucuresti bataile incasate de la antrenorul Bela Karolyi.

T. (Teodora Ungureanu): Da, si aia in Spania, cand ti-a dat o palma de era sa dai cu capul de cantar?

C. (unul dintre jurnalisti): Ti-a dat tare?

Ob. (Nadia Comaneci / numele ei era inlocuit in multe rapoarte sau interceptari cu "obiectiva"): Mi-a dat.

"In toata perioada deplasarii din Spania, antrenorul Bela Karolyi a avut o comportare dura fata de sportive si in mod deosebit fata de Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu. In acest sens a lovit-o pe Nadia in timp ce facea controlul greutatii corporale..." - Sursa "Lily" catre capitanul Nicolae Ilie.

FOTO: Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu. FOTO: Facebook / Nadia Comaneci

Nu doar Bela Karolyi o batea pe Nadia Comaneci. Si un alt antrenor a agresat-o fizic pe sportiva.

"Pe 9 august s-a mai petrecut un incident, ultimul din acest episod al razvratirii. Spre seara, antrenorul Condovici s-a deplasat la locuinta Mariei Simionescu pentru a solicita explicatii privind plecarea gimnastei din hotelul centrului sportiv si, in timpul discutiilor aprinse, Nadia a fost lovita de antrenor", se arata in cartea "Nadia si Securitatea.

Conform fanatik, gimnasta ar fi fi primit multi bani pentru rezultatele deosebite de la Olimpiada de la Montreal, atunci cand a obtinut notele de 10.

"Eu am auzit ca Nadia ar fi primit o masina Dacia 1300 si cca. 300.000 (de) lei, plus 80.000 (de) dolari" - profesor din Onesti catre un ofiter de Securitate in septembrie 1976.

Meci dramatic pentru Sorana Cirstea la Miami

Eveniment Quarterly Report

Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Foarte multe firme se vor închide, din cauza măsurilor fiscale propuse de Guvern, a avertizat, joi, la RFI, vicepreședintele USR Claudiu Năsui. Fostul ministru al Economiei atrage atenția că...
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia, a analizat, într-o postare pe Facebook, impunerea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii decisă de Guvern. Radu...
#Nadia Comaneci batuta umilita de antrenorul , #stiri Nadia Comaneci