Bărbat paralizat cu implant cerebral care joacă șah cu ajutorul gândului. „Mi-a schimbat deja viaţa” VIDEO

Joi, 21 Martie 2024, ora 11:52
1810 citiri
Bărbat paralizat cu implant cerebral care joacă șah cu ajutorul gândului. „Mi-a schimbat deja viaţa” VIDEO
Un bărbat paralizat joacă șah cu ajutorul gândului Foto: Captură video/YouTube/ CNN-News18

Neuralink, cofondat de miliardarul Elon Musk, a difuzat miercuri, 20 martie, un videoclip care înfăţişează un pacient jucând şah pe computer cu ajutorul gândului, prin intermediul unui implant cerebral, informează AFP.

Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, rămas paralizat în urma unui accident auto, a povestit că poate juca şah sau jocul video „Civilization” sau să ia lecţii de japoneză şi de franceză graţie unui implant cerebral care îi permite să controleze mouse-ul unui computer.

„E o nebunie, e foarte tare”, a spus tânărul surâzător într-un videoclip difuzat în direct de companie pe reţelele de socializare X şi Reddit.

„Mai sunt încă multe lucruri de făcut, dar asta mi-a schimbat deja viaţa”, a spus el glumind despre faptul că a devenit „telechinezic”.

Într-o discuţie purtată cu un inginer din cadrul start-up-ului, pacientul a povestit cum această nouă tehnologie i-a înlesnit accesul la numeroase distracţii. El a descris de asemenea felul în care reuşeşte să deplaseze cursorul pe ecran prin intermediul implantului cerebral, care îi pune în practică intenţiile.

Inginerul Neuralink a promis, la rândul lui, să-i ţină la curent pe internauţi cu progresele înregistrate de pacient.

Patronul Tesla şi SpaceX, precum şi proprietar al platformei X, Musk a anunţat în ianuarie că Neuralink a realizat primul său implant cerebral la un pacient în cadrul testelor clinice.

La sfârşitul lunii februarie, Musk a anunţat că pacientul este acum capabil să controleze mouse-ul computerului prin intermediul gândului.

„Motivul pentru care m-am alăturat acestui proiect este că voiam să particip la un lucru care, în opinia mea, va schimba lumea”, a subliniat miercuri Arbaugh.

Neuralink, companie cu sediul în Fremont, California, a obţinut în mai 2023 undă verde din partea Agenţiei americane pentru reglementarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale (FDA).

Implantul, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace un joc video fără să se folosească de vreun controler sau de tastatură.

Elon Musk îşi propune să facă disponibil implantul pe scară largă pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi de a ţine sub control, potrivit lui, „riscul pentru civilizaţia noastră” reprezentat de inteligenţa artificială.

Neuralink a colectat recent circa 323 de milioane de dolari de la investitorii săi şi spune că doreşte să-i ajute pe pacienţii paralizaţi să meargă din nou, să redea vederea persoanelor nevăzătoare sau să vindece persoane afectate de boli psihiatrice precum depresia.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Neuralink Elon Musk, #barbat paralizat, #sah, #ajutor, #ganduri, #implant, #inteligenta artificiala, #neuralink , #Neuralink