Sarkozy: Grecii sa decida daca vor sau nu in zona euro

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 10:46
1477 citiri
Sarkozy: Grecii sa decida daca vor sau nu in zona euro
Foto: Daylife

Liderii europeni au hotarat ca Grecia sa nu mai primeasca nici un cent din urmatoarea transa din ajutorul financiar pana cand nu se va decide daca ramane sau nu in zona euro.

De asemenea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au transmis un mesaj clar grecilor: salvarea euro este mai importanta pentru noi decat salvarea Greciei.

Dupa sedinta de urgenta cu premierul elen, George Papandreou, Merkel a declarat ca, mai degraba, prefera sa stabilizeze zona euro cu Grecia, decat fara Grecia, dar scopul de a stabiliza euro este mult mai important.

Nici Sarkozy nu a fost mai delicat in declaratii. "Prietenii nostri greci trebuie sa se hotarasca daca vor sa continue calatoria cu noi", a declarat presedintele Frantei, dupa intalnirea cu premierul elen, citat de Reuters.

Papandreou si-a atras mania partenerilor europeni si a cauzat panica in pietele financiare cand a anuntat ca va organiza un referendum, in cadrul carora grecii vor vota daca isi doresc aplicarea masurilor de austeritate necesare pentru primirea ajutorului financiar din partea Uniunii Europene sau nu.

"Nu este problema doar de un program, intrebarea este daca vrem sa ramanem in zona euro sau nu", a declarat Papandreou. In ciuda sondajelor de opinie care arata ca grecii ar vota impotriva pachetului de masuri de austeritate, speriati de perspectiva unei recesiuni de cel putin 2 ani, premierul crede ca va primi sprijinul alegatorilor sai. "Cred ca grecii sunt intelepti si capabili sa ia decizia corecta pentru binele tarii lor", a spus acesta.

Sarkozy si Merkel au precizat ca ministrii de Finante din zona euro se vor intalni luni, pentru a grabi procesul de majorare a fondului de salvare, astfel incat sa fie protejate alte state mai fragile din zona euro.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#criza datorii zona euro, #Nicolas Sarkozy, #Angela Merkel, #referendum Grecia , #presedinte Franta