Oltchim intra in insolventa (Video)

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 15:28
3034 citiri
Oltchim intra in insolventa (Video)
Foto: Arhiva

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea intra in insolventa, cererea urmand sa fie trimisa Tribunalului Valcea, a anuntat ministrul Economiei Varujan Vosganian.

Propunerea in acest sens a fost prezentata Guvernului in sedinta de miercuri.

Ministrul Economiei a precizat ca, la ora 16.00, Consiliul de Administratie al companiei se va intruni pentru a adopta o decizie in acest sens, informeaza Mediafax.

Decizia a fost confirmata de ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Se are in vedere reorganizare pe modelul Hidroelectrica. Aceasta este atribuitia exclusiva a Consiliului de Administratie al Oltchim, a declarat Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a discutat, marti seara, cu oficialii FMI despre situatia combinatului, principala varianta luata in calcul fiind intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari.

Intrarea in insolventa presupune ca Guvernul sa se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii si sa astepte decizia judecatorului sindic, potrivit unor surse citate de agentie.

Tot marti seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca, in opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolventa este singura varianta de a viabiliza compania Oltchim, care necesita un proces de restructurare.

El a confirmat, la Realitatea TV, ca in acest caz vor exista disponibilizari si vor fi inchise unele activitati conexe, precizand ca, in mandatul sau la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schita unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Chitoiu a adaugat ca stie ca actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a inceput discutiile cu potentiali investitori interesati de Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca va propune Guvernului o solutie pentru Oltchim, fiind avuta in vedere si insolventa.

Lider sindical Oltchim: Acceptam o reorganizare, dar nu o insolventa in vederea falimentului

Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim, spune ca principala preocupare a sindicatului este acum pastrarea cat mai multor locuri de munca si ca sindicatul va accepta o reorganizare si o restructurare, dar nu "o insolventa in vederea falimentului".

"La ora 17.00 in Consiliul de Administratie vom distuta problema insolventei si vom adopta o decizie. Noi acum vrem sa pastram cat mai multe locuri de munca, cat mai multi angajati, sa le platim salariile, iar societatea trebuie pregatita pentru privatizare", a declarat, miercuri, liderul sindical Corneliu Cernev.

El a spus ca sindicatul va accepta o reorganizare si o restructurare, dar nu "o insolventa in vederea falimentului".

"Daca este o procedura pentru protejarea capitalului de lucru o putem discuta, asta pentru a salva cat mai multe locuri de munca, pentru a salva o parte a 'bolnavului' si pentru a-l resuscita, deci o reorganizare si o restructurare acceptam, dar nu o insolventa in vederea falimentului, asta nu vom accepta. Am functionat la 10-15 la suta din capacitate de cand am reluat activitatea, dar suntem pe pierdere.

Exista o restanta de o luna la plata salariilor, s-a achitat lichidarea pe noiembrie, iar in 29 ianuarie vor fi achitate restanta salariala aferenta lunii decembrie si bonurile de masa", a adaugat liderul sindical al combinatului Oltchim.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV, insa procedura a fost anulata dupa ce acesta nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Citește și:
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus la Parlament, marţi, proiectul de modificare a legislaţiei penale care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni...
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...