Instrumentul bazat pe inteligență artificială care aprinde internetul. "E din altă lume/ Va lăsa milioane de oameni fără slujbe" VIDEO

Vineri, 16 Februarie 2024, ora 13:56
8066 citiri
Instrumentul bazat pe inteligență artificială care aprinde internetul. "E din altă lume/ Va lăsa milioane de oameni fără slujbe" VIDEO
Mamuți într-un video generat cu instrumentul Sora FOTO OpenAI

Start-up-ul OpenAI a anunțat lansarea unei aplicații care poate genera videoclipuri printr-o simplă comandă sub formă de text.

Noul instrument anunțat în seara zilei de joi, 15 februarie, a fost botezat Sora, după cuvântul japonez „cer”, și poate produce imagini realiste de până la un minut, care respectă instrucțiunile utilizatorului atât cu privire la subiect, cât și la stil.

Potrivit unei postări pe blogul companiei, modelul este, de asemenea, capabil să creeze un videoclip bazat pe o imagine statică sau să extindă filmările existente cu material nou.

„Învățăm inteligența artificială să înțeleagă și să simuleze lumea fizică în mișcare, cu scopul de a antrena modele care îi ajută pe oameni să rezolve probleme care necesită interacțiune în lumea reală”, se arată pe blog.

Un videoclip inclus printre câteva exemple inițiale prezentate de companie a pornit de la următoarea solicitare: „Un trailer de film care prezintă aventurile unui bărbat de 30 de ani în spațiu, purtând o cască de motocicletă tricotată din lână roșie, cer albastru, deșert de sare, stil cinematografic, filmare pe film de 35 mm, culori vii”.

Compania a anunțat că a deschis accesul la Sora, experimental, pentru câțiva cercetători și creatori de videoclipuri. Experții vor testa produsul pentru susceptibilitatea de a ignora termenii și condițiile OpenAI, care interzic „violența extremă, conținutul sexual, imaginile pline de ură, asemănarea celebrităților sau IP-ul altora”, conform postării companiei pe blog.

Compania permite doar acces limitat cercetătorilor, artiștilor vizuali și realizatorilor de film, deși CEO-ul Sam Altman a răspuns solicitărilor utilizatorilor pe Twitter după anunțul cu videoclipuri despre care a spus că au fost făcute de Sora. Videoclipurile poartă un filigran pentru a arăta că au fost realizate de AI.

Compania OpenAI a lansat generatorul de imagini statice Dall-E în 2021 și chatbot-ul generativ AI ChatGPT în noiembrie 2022, care a acumulat rapid 100 de milioane de utilizatori.

Alte start-up-uri bazate pe inteligență artificială au debutat instrumente de generare video, dar acele aplicații au reușit să producă doar câteva secunde de filmări care de multe ori nu au nicio legătură cu solicitările utilizatorilor.

Calitatea hiperrealistă a videoclipurilor create de Sora a provocat reacții de uluială pe rețelele de socializare, utilizatorii numind rezultatele „din altă lume” și aplicația drept una de natură să „schimbe jocul”.

„Au trecut două ore și creierul meu încă nu poate procesa aceste videoclipuri OpenAI Sora generate”, a spus utilizatorul X Allen T.

Demonstrația a generat, de asemenea, îngrijorări cu privire la potențiale riscuri, în special într-un an de alegeri atent urmărite în întreaga lume, inclusiv scrutinul prezidențial din SUA, în noiembrie.

„Sunt absolut îngrozit de faptul că acest gen de lucruri vor influența alegerile îndelung contestate”, a spus Oren Etzioni, profesor la Universitatea din Washington, specializat în inteligență artificială, pentru New York Times. El este, de asemenea, fondatorul True Media, o organizație nonprofit care lucrează pentru a identifica dezinformarea online în campaniile politice.

Televiziunea americană NBC a prezentat o analiză în care a dezbătut riscul ca milioane de oameni să-și piardă locurile de muncă în viitorul apropiat. Cei mai afectați ar putea fi creatorii de conținut de la Hollywood, unde deja au existat proteste legate de intervenția inteligenței artificiale în crearea de conținut.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#open AI, #sora, #video din text, #inteligenta artificiala , #Open AI