Noi procese pentru încălcarea drepturilor de autor împotriva OpenAI și Microsoft: „Nu există nimic inovator în utilizarea, fără plată, a conţinutului altora”

Duminica, 07 Ianuarie 2024, ora 10:28
2684 citiri
Noi procese pentru încălcarea drepturilor de autor împotriva OpenAI și Microsoft: „Nu există nimic inovator în utilizarea, fără plată, a conţinutului altora”
ChatGPT, bot-ul dezvoltat de compania OpenAI, ar încălca drepturile de autor. FOTO Unsplash

OpenAI şi susţinătorul său financiar Microsoft au fost daţi în judecată vineri, 5 ianuarie, la tribunalul federal din Manhattan, de către doi autori de non-ficţiune care spun că aceste companii le-au folosit greşit munca pentru a antrena modelele de inteligenţă artificială din spatele popularului chatbot ChatGPT şi a altor servicii bazate pe inteligenţă artificială.

Scriitorii Nicholas Basbanes şi Nicholas Gage au declarat instanţei, într-o acţiune colectivă propusă, că companiile le-au încălcat drepturile de autor prin includerea mai multor cărţi ale lor ca parte a datelor utilizate pentru antrenarea modelului de limbaj mare GPT al OpenAI.

Reprezentanţii Microsoft şi OpenAI nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la plângere.

Procesul urmează altora depuse de scriitori de ficţiune şi nonficţiune, de la comediantul Sarah Silverman la autorul „Game of Thrones” George R.R. Martin, împotriva companiilor de tehnologie, pentru presupusa utilizare a muncii lor pentru a instrui programe AI.

De asemenea, New York Times a dat în judecată OpenAI şi Microsoft săptămâna trecută, pentru utilizarea muncii jurnaliştilor săi pentru a instrui aplicaţiile AI. Basbanes şi Gage sunt ambii foşti jurnalişti.

Avocatul lor, Michael Richter, a spus că este „revoltător” faptul că companiile îşi pot folosi lucrările pentru „a alimenta o nouă industrie de un miliard de dolari, fără nicio compensaţie”.

NY Times acuză OpenAI și Microsoft de „daune de miliarde de dolari”

The New York Times este prima mare organizaţie media din SUA care, invocând nerespectarea drepturilor de autor, dă în judecată OpenAI şi Microsoft, care au creat ChatGPT şi alte platforme de inteligenţă artificială.

NYT acuză cele două companii că au încercat „să profite de investiţia masivă” a publicaţiei în jurnalismul său, folosindu-i munca pentru a construi produse substitutive „fără permisiune sau plată”, potrivit plângerii depuse la tribunalul federal din Manhattan.

„Nu există nimic inovator în utilizarea, fără plată, a conţinutului The Times pentru a crea produse care înlocuiesc The Times şi îi fură audiența”, arată NYT. OpenAI şi Microsoft nu au reacţionat deocamdată.

The New York Times nu solicită o sumă specifică drept despăgubiri, dar spune că OpenAI şi Microsoft au cauzat daune de „miliarde de dolari”. De asemenea, doreşte ca aceste companii să distrugă modelele de chatbot şi seturile de antrenament care încorporează materialele sale.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#openAI, #Microsoft, #proces sua, #drepturi autor, #ChatGPT , #ChatGPT