Panourile solare, eficiente economic dar foarte toxice. De ce pot deveni o povară în viitor

Sambata, 06 August 2022, ora 17:28
67226 citiri
Panourile solare, eficiente economic dar foarte toxice. De ce pot deveni o povară în viitor
Panourile solare pot polua mediul cu metale greleFOTO Pixabay

Energia solară este considerată una dintre cele mai ecologice tipuri de energie. Cu toate acestea, are și consecințe negative din punct de vedere al mediului - panourile solare care și-au epuizat viața sunt greu și costisitor de reciclat.

Experții spun că până în 2050 lumea ar putea acumula până la 78 de milioane de tone de panouri solare inutilizabile.

În California se dezvoltă activ de mai bine de 20 de ani această tehnologie. Din 2006, statul derulează un program care încurajează proprietarii de case să instaleze panouri solare pe acoperișuri și să folosească mai mult energia pe care o generează. Au fost deja alocate 3,3 miliarde de dolari pentru subvenții în acest domeniu, ca urmare, California are aproximativ 1,3 milioane de panouri solare instalate pe case private, iar peste 17% din toată energia electrică din stat provine din energie solară.

Astfel de panouri sunt proiectate pentru o medie de utilizare de 25-30 de ani. Mulțe dintre ele sunt acum la sfârșitul vieții de funcționare. Aceeași problemă există – sau va apărea în curând – în alte țări.

Conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă, la începutul anilor 2030 se vor acumula volume mari de baterii uzate. Până în 2050, volumul lor, într-un scenariu prost, va ajunge la 78 de milioane de tone. Liderii în ceea ce privește cantitatea de astfel de deșeuri vor fi China (20 de milioane de tone), SUA (10 milioane de tone), Japonia și India (7,5 milioane de tone fiecare).

În timp ce panourile solare reprezintă o mică parte din deșeurile electronice, există câteva probleme suplimentare cu acestea. În primul rând, dacă nu sunt reciclate corespunzător, panourile solare sunt în situația, mai mult ca alte gadgeturi, să polueze mediul cu metale grele, cum ar fi plumbul, seleniul și cadmiul. În al doilea rând, procesarea lor este mai dificilă și mai costisitoare decât a majorității celorlalte dispozitive.

Reciclarea necesită echipamente speciale și muncitori calificați – de exemplu, pentru a separa cadrul din aluminiu și tabloul de distribuție de panou fără a sparge partea de sticlă a panoului.

În același timp, o astfel de prelucrare nu este o afacere foarte profitabilă. Din fiecare panou, este posibil să se obțină materiale în valoare de 2−4 USD. Și chiar și cu prelucrarea în masă, acest proces nu devine viabil din punct de vedere economic.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#panouri solare, #toxice, #costuri, #reciclare , #panouri solare