Puterea de cumpărare a pensiilor este în creștere. Procentul cu care venitul mediu al seniorilor a depășit inflația într-un an

Duminica, 13 August 2023, ora 03:00
5202 citiri
Puterea de cumpărare a pensiilor este în creștere. Procentul cu care venitul mediu al seniorilor a depășit inflația într-un an
Cele mai mari pensii s-au consemnat într-un județ din vestul României FOTO / Pexels.com

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna iulie 2023 de 2.246 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), citate de Financial Inteligence.

Suma a fost cu 13,03% mai mare față de aceeași lună a anului trecut, iar puterea de cumpărare a indicatorului ”pensie reală” s-a consolidat cu 2,5%, prin raportare la nivelul curent anunțat al inflației anuale, de 10,25%.

Suma amintită mai sus privește 3,66 milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege, arată sursa citată. Aceștia beneficiază de așa-numitele old age benefits (beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului) și reprezintă 80% dintre cei care au primit lunar pensii.

Celelalte persoane sunt asimilate calității de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare, iar sumele încasate de acestea diferă semnificativ, la fel și ritmurile anuale de creștere pe categorii de beneficiari. Astfel, per total, s-a ajuns la o medie a plăților în sistemul asigurărilor sociale de 2.006 lei lunar și la un avans de circa 13% nominal (+2,53% real).

Conform datelor CNPP, urmașii (cei care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei) au reprezentat 9,7% din numărul total, cei încadrați în clase de invaliditate 8,6% iar cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată) au avut o pondere de 2%.

Doar 0,13% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de drepturile de asigurări sociale fără penalizări iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – (0,01%) și includerea excepțională la ajutor social (0,003%) sunt neglijabile numeric.

Diferențe semnificative între bărbați și femei când vine vorba de cuantumul pensiei

De reținut, calculele efectuate pe baza datelor detaliate prezentate de CNPP arată că pensia medie pentru limită de vârstă pentru femei (care reprezintă 56% din numărul de beneficiari sau 2,05 milioane persoane) a fost în luna aprilie 2023 de 1.958 lei, adică trei sferturi din suma medie încasată de bărbați (2.610 lei, media pentru 1,61 milioane persoane).

Aceasta va constitui o problemă în luarea unor decizii, arată Financial Inteligence, deoarece ponderea din salariul mediu net pe economie la bărbați e semnificativ mai mare decât în cazul doamnelor retrase din activitate. Diferența va crește după ce se vor egaliza duratele legale de muncă, la care se face raportarea punctajelor personale cumulate pe perioada de activitate.

Cele mai mari pensii, în județul Hunedoara

În profil teritorial, cele mai mari pensii s-au consemnat în județul Hunedoara, unde media a fost de 2.667 lei. Acesta a fost urmat de București (2.546 lei, cu o diferență notabilă între sectorul 5, 2.179 lei, și sectorul 1, 2.986 lei), Brașov și Gorj (ambele cu 2.351 lei). La polul opus figurează, în iulie 2023, Vrancea (1.597 lei), Giurgiu (1.603 lei) și Vaslui (1.630 lei). Ecartul maxim între județe a fost de 67%, adică pensia medie în Hunedoara a fost cu două treimi mai mare decât în Vrancea.

Din datele oferite de CNPP, rezultă o sumă cheltuită de stat pentru plata pe acest an a tuturor tipurilor de pensii de asigurări sociale de 110,7 miliarde lei sau circa 7% din PIB-ul estimat curent pe 2023 (1.591 miliarde lei). Acest procentaj se situează semnificativ sub cota de 9,4% impusă prin PNRR, diferența fiind constituită de alte tipuri de venituri asimilate pensiilor.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#pensii, #pensionari, #punct de pensie, #putere de cumparare, #nivel de trai, #Casa Nationala de Pensii , #Pensii