Tendințe neașteptate în piața muncii care merită urmărite în 2023

Advertorial
Luni, 12 Iunie 2023, ora 18:02
6200 citiri
Tendințe neașteptate în piața muncii care merită urmărite în 2023
FOTO: shutterstock.com

Fie că este vorba despre munca în regim hibrid, fie de avansul tehnologiei și creșterea semnificativă a automatizării proceselor, focusul pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională sau grija pentru mediu, există o serie de tendințe care iau cu asalt piața muncii în anul 2023.

Într-un mediu de afaceri dinamic, angajatorii trebuie să țină cont de astfel de tendințe, care influențează comportamentul și stilul de muncă al salariaților.

Două treimi dintre români cred că sistemul hibrid de lucru va domina anul 2023

Conform unui sondaj realizat în luna martie a acestui an, 40% dintre respondenți consideră că sistemul de lucru hibrid, cu 3 sau 4 zile pe săptămână la birou, va domina în 2023, în timp ce 27% dintre angajați sunt de părere că sistemul hibrid cu 1-2 zile de muncă la birou va fi cel mai utilizat în acest an.

Principalul beneficiu al muncii de la birou, conform respondenților studiului, este interacțiunea cu colegii, care facilitează comunicarea internă dintre angajați. 90% dintre angajații implicați în sondaj consideră că spațiile din extensia biroului dedicate socializării și petrecerii timpului liber, precum cele create de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, facilitează coeziunea la nivel de echipă.

Așteptările angajaților față de angajatori sunt crescute, astfel că, pentru a adopta sistemul de muncă hibrid și pentru a se întoarce la birou, aceștia își doresc condiții mai bune de lucru, facilități de petrecere a timpului liber, spații verzi în proximitatea biroului și susținerea integrării în echipă.

Prin urmare, deși valorizează socializarea și interacțiunea cu membrii echipei ca parte vitală a desfășurării activităților de lucru, angajații optează pentru flexibilitatea de a munci atât de la birou, cât și din confortul propriei locuințe, în funcție de nevoile lor specifice.

Flexibilitatea programului de lucru - o nevoie tot mai întâlnită

Un sondaj al GoodFirms realizat anul trecut arată că 70% dintre respondenți au invocat lipsa flexibilității ca motiv al demisiei atunci când au plecat de la locul de muncă.

Flexibilitatea programului de lucru și încurajarea echilibrului dintre viața personală și cea profesională sunt aspecte luate în calcul de angajați și atunci când aceștia evaluează o companie ca potențial angajator.

Prin urmare, organizațiile trebuie să evalueze și să regândească modelul de lucru, astfel încât să întrunească așteptările angajaților, păstrându-i implicați și productivi. Sistemul de lucru hibrid, flexibilitate în ceea ce privește orele de muncă sau implementarea săptămânii de lucru de patru zile sunt aspecte care consolidează brandul de angajator și oferă organizației un avantaj competitiv considerabil în raport cu ceilalți angajatori.

Angajații sunt tot mai preocupați de protejarea mediului

În contextul schimbărilor climatice, angajații sunt din ce în ce mai preocupați de inițiativele de sustenabilitate ale companiilor. Aceștia se așteaptă ca angajatorii să adopte măsuri de protecția mediului și își pun încrederea în organizații care dezvoltă un stil de lucru prietenos cu mediul înconjurător.

Risipa de resurse, consumul de apă și energie, poluarea, inegalitățile sociale și alte dimensiuni ale sustenabilității îi determină pe angajați să acorde o atenție tot mai mare asupra felului în care organizațiile tratează inițiativele de responsabilitate socială.

Pe de altă parte, conform raportului Global Talent Playbook pentru anul 2023, preocuparea companiilor pentru inițiative de sustenabilitate devine tot mai mare, iar interesul acestora pentru specialiști care să-i ajute să diminueze impactul asupra mediului este în creștere.

Cererea pentru așa-numitele „green jobs” a crescut cu peste 50% față de anul 2019, fapt care aliniază interesul companiilor cu preocupările tot mai mari ale angajaților de a se implica în inițiative de protejare a mediului.

Numeroase tendințe iau cu asalt piața muncii în anul 2023. Transformările din ultima perioadă au impactat major felul în care angajații se raportează la muncă, dar și așteptările pe care aceștia le au de la angajatori.

Deși sistemul de lucru remote nu va dispărea, salariații au ajuns la concluzia că interacțiunea socială este totuși relevantă pentru evoluția lor profesională, adoptând sisteme de lucru hibrid, într-un context al flexibilității.

Pe de altă parte, echilibrul dintre viața personală și cea profesională este prioritar pentru angajați, iar companiile trebuie să fie dispuse să-și ajusteze politicile în funcție de nevoile salariaților. Tot în privința schimbărilor, din ce în ce mai multe companii valorizează abilitățile în detrimentul diplomelor pe care angajatul le deține, iar acest trend este în creștere.

Pentru ca organizațiile să rămână competitive pe piața muncii și pentru a avea acces la candidați talentați și bine pregătiți, trebuie să fie dispuse să se alinieze cu trendurile ascendente, dând dovadă de flexibilitate și preocupare față de nevoile reale ale angajaților.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#piata muncii, #tendinte piata muncii, #tendinte nasteptate , #stiri joburi