Pomenire de un an pentru prof. Nicolae Enescu

   

La sfarsitul acestei luni se implineste un an de zile de cand fostul cetatean de onoare al municipiului, prof. Nicolae Enescu, ne-a parasit pentru o lume mai buna, unde se astepta sa-l intalneasca pe senatorul Corneliu Coposu, bunul sau prieten si coleg de suferinta prin universul concentrationar comunist romanesc al anilor '50 ai secolului trecut.

Nascut la Tigveni, in casa unui fost deputat taranist, asasinat de adversarii politici dupa primul razboi mondial, a cunoscut de mic greutatile copilului orfan care a reusit sa-si finalizeze studiile in Bucurestiul framantatei perioade interbelice, avand ocazia sa cunoasca marile valori ale "intelighentei" neamului si sa creasca in spiritul bunelor traditii stramosesti.

Dupa al doilea razboi mondial s-a alaturat miscarii de rezistenta anticomunista de pe Valea Topologului, condusa de avocatul Dumitru Apostol, ruda sotiei sale, Margareta, fiica preotului ctitor al Bisericii "Sf. Gheorghe".

Arestat de Securitate, torturat si judecat la Craiova de Tribunalul Militar, a cunoscut avatarurile temnitelor de la Pitesti, Jilava, Aiud, intorcandu-se in libertate provizorie dupa mai bine de 7 ani, caci a mai avut de suferit cativa ani de domiciliu fortat, cu familia, in Baragan. Revenit la Curtea de Arges, si-a gasit casa de pe str. Negru Voda ocupata de chiriasi, astfel ca a fost exilat intr-o dependinta a acesteia. Mai mult, s-a trezit ca societatea socialista il trata pe dumnealui si pe cei din familie ca pe niste paria, refuzandu-i un loc de munca oricat de umil.

Noroc cu fostul secretar PCR, Ion Mohan, care l-a integrat in munca, oferindu-i posibilitatea sa lucreze la muzeu, la liceul din Corbeni si la Seminarul Teologic. In tot acest timp a organizat intalniri culturale la Curtea de Arges cu personalitati precum Zoe Dumitrescu-Busulenga sau Hary Brauner - ca sa dam numai cateva nume.

Dupa revolutie, a reinfiintat PNTCD si a fost cel care l-a convins pe prof. Gheorghe Nicut sa intre in politica si sa ajunga la trei mandate de primar al municipiului. Om cu inima mare, prof. Nicolae Enescu s-a gandit mai mult la semeni decat la cei din jur si nu s-a lasat doborat de bolile contactate in temnite si nici de batranete pana dupa ce a trecut granita a 90 ani. Un exemplu de viata pentru cei tineri s-a stins inconjurat de fetele sale dragi si de nepoti, trecand la cele vesnice.

Maine, familia ii face pomenirea de un an, dupa buna traditie crestina, la Biserica "Sf. Nicolae". Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de cei drepti!
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 00:07
Sursa: Arges Expres

Arges Expres
Cele mai citite stiri
DOLIU IN MEDIUL ACADEMIC ARGESEAN! UN CUNOSCUT PROFESOR UNIVERSITAR A MURIT DIN CAUZA COMPLICAEsIILOR COVID-19
Veste trista! A trecut in nefiinta profesorul universitar doctor Radu Gabriel Parvu, unul dintre ...
Doi elevi din Pitesti, medaliati cu aur si bronz la Olimpiada de Matematica
Doua medalii au obtinut cei doi elevi ai Scolii Gimnaziale Mihai Eminescu din Pitesti, la Olimpiada ...
Curtea de Arges: Accident mortal in prima zi de Paste dupa ce o tanara a fost lovita cu masina. Soferita a fugit de la locul accidentului
In seara zilei de 02 mai a.c., in jurul orei 22:00, politistii din cadrul Politiei Municipiului ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor