Se scumpeste lumina. Transelectrica creste pretul ca sa-si recupereze din pierderi

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 14:33
3446 citiri
Se scumpeste lumina. Transelectrica creste pretul ca sa-si recupereze din pierderi

Transelectrica a majorat tariful pentru serviciile tehnologice de sistem cu 28%, iar cresterea in factura finala catre populatie va fi de circa 0,6%.

"In conformitate cu documentul publicat de ANRE ce a insotit propunerea de emitere a Ordinului ANRE nr. 122/2017, majorarea tarifului reglementat pentru servicii de sistem conduce la o crestere de circa 0,6% in pretul final al energiei electrice livrate consumatorului casnic", arata un comunicat transmis vineri de companie.

Oficialii companiei spun ca modificarea grilei tarifare Transelectrica a avut loc la nivelul tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem, iar pretul privind serviciul de transport al energiei electrice si cel privind serviciile functionale de sistem raman neschimbate.

"Factorul principal care a stat la baza cresterii tarifului a fost reprezentat de reconsiderarea ipotezelor de pret aferente achizitionarii de catre Transelectrica a rezervelor de sistem de pe piata concurentiala, pentru functionarea sigura a Sistemului Electroenergetic National (SEN).

Ipotezele de pret aferente pietei concurentiale reprezinta o componenta importanta in economia tarifului reglementat, avand in vedere ca achizitiile de pe piata concurentiala asigura cea mai mare parte din necesarul de servicii de sistem achizitionat de Transelectrica in exercitarea rolului de operator de sistem al SEN", spun oficialii companiei.

El afirma ca, pe langa reconsiderarea ipotezelor de pret aferente achizitiei serviciilor de sistem pe piata concurentiala, noua valoare a tarifului reflecta si suplimentarea cantitatilor de rezerve de sistem pe combustibil alternativ stabilite conform HG 760/2017 privind aprobarea programului de iarna in domeniul energetic, ce urmeaza a fi achizitionate de Transelectrica in regim reglementat pe parcursul sezonului de iarna incepand cu luna ianuarie 2018.

Transelectrica este operatorul de transport si de sistem din Romania, care gestioneaza 81 statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA si peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport.

Transelectrica a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit net de 64,79 milioane lei, de peste trei ori mai mic fata de rezultatul net raportat in perioada similara a anului anterior, ca urmare a scaderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

Citeste si 2017 - anul in care pretul la lumina a atins recorduri absolute si factura a inceput sa ne sperie

Citeste si:
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Cine va prelua şefia Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban
Noul preşedinte ales al PNL Florin Cîţu a afirmat că şefia Camerei Deputaţilor va rămâne deocamdată la liberali şi va fi propus cineva interimar, după ce Ludovic Orban a anunţat că va...
Prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Prioritățile pe termen foarte scurt ale guvernării, după Congresul PNL
Premierul Florin Cîţu, ales sâmbătă, 25 septembrie, preşedinte al PNL, a declarat că priorităţile pe termen foarte scurt ale guvernării sunt legate de soluţii pentru preţurile la...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii
MosCraciun
rank 5
Conform principiului vaselor comunicante socialiste, se scumpeste