CM 2014 Marile probleme ale Braziliei: Preturi mari, calitate slaba

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 19:45
4484 citiri
CM 2014 Marile probleme ale Braziliei: Preturi mari, calitate slaba
Foto: firsttoknow.com

Brazilia nu se va dovedi chiar o tara primitoare, cel putin in plan financiar, pentru turistii care vor merge acolo pentru a urmari meciurile de la Cupa Mondiala.

Este de asteptat ca preturile sa creasca mult in urmatoarea perioada tocmai din cauza acestei competitii.

Tarifele percepute de hoteluri vor creste mult, la fel intamplandu-se si cu preturile alimentelor si bauturilor, scrie news.com.au.

De exemplu, un cocteil a ajuns sa coste deja 10 dolari, un cheeseburger - 18 dolari, iar pentru o pizza turistii vor fi nevoiti sa achite in jur de 37 de dolari.

"Preturile din Rio sunt absurde. Inca imi place. Merita sa traiesti aici, dar nu este paradisul", spune Maria Anda, o artista din Norvegia care traieste in orasul brazilian de aproximativ un an.

Localnicii sunt de parere ca preturile au crescut din mai multe cauze. Printre ele se numara birocratia, taxele adaugate importurilor si infrastructura precara ce duce la ineficienta.

Preturi anormal de mari

Scumpirile sunt si o consecinta normala a gazduirii unei asemenea competitii majore de catre Brazilia. "Tot ce veti cumpara din Brazilia va fi mult mai scump decat in SUA sau Europa, iar calitatea va fi mai scazuta", spune specialistul Rafael Alcadipani, de la fundatia Getulio Vargas.

In medie, o camera la un hotel dintr-un oras ce gazduieste meciuri la Campionatul Mondial ajunge la 445 de dolari pentru o noapte.

Daca se adauga si alte cheltuieli, un turist are nevoie zilnic de aproximativ 682 de dolari.

Expertii brazilieni in domeniu afirma ca preturile au crescut atat de mult in tara lor pentru ca producatorii nu pot tine pasul cu cererea de pe piata.

O cincime din populatia tarii (40 de milioane de oameni), sunt de parere ei, a avansat la clasa de mijloc. Tendinta a fost sustinuta de cresterea economica si programele sociale intreprinse de Guvern.

Intre 2009 si 2012, venitul anual mediu al unui brazilian a crescut cu peste 40%, de la 8.140 de dolari la 11.630 de dolari, potrivit Bancii Mondiale.

Cresterea preturilor este si o incercare a statului de a proteja industria locala. De exemplu, un iPhone 5S deblocat costa in SUA 649 de dolari, iar in Brazilia el ajunge la 1.250 de dolari. O pereche de pantofi sport Nike poate fi cumparata dintr-un mall brazilian pentru suma de 313 dolari, pret de trei ori mai mare decat in SUA.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#preturi Campionat Mondial Brazilia, #tarife hotel Cupa Mondiala Brazilia, #hotel fotbal Brazilia, #economie bani Brazilia , #oferte turism
Comentarii