Iata ce ne asteapta: Foame mare, monser! - De la cititori

Luni, 21 Februarie 2011, ora 17:17
4670 citiri
Iata ce ne asteapta: Foame mare, monser! - De la cititori

Desfasurata in acest sfarsit de saptamana la Paris, reuniunea ministrilor de finante ai statelor G20 si board-ul Bancii Mondiale au "relevat" lumii o constatare devenita mai mult decat evidenta - foametea este iminenta.

Presedintele BM, Robert Zoellick, ii atentiona pe liderii celor 20 de tari marcante ca este imperios necesar "sa considere alimentatia drept prioritatea numarul 1 a acestui an".

O majorare a preturilor produselor agricole va incuraja o sporire a ofertei, dar in urmatorii doi ani "ar putea sa apara un mare numar de tulburari, guvernele ar putea sa cada, iar societatile ar putea sa ajunga la dezordine", mai afirma seful BM. Previziune sumbra, oglinda neagra, cu o logica simplu construita.

La fel de elementara ar fi fost intrebarea daca la marasmul invocat nu pune un voinicesc umar tocmai organismul camataresc pe care cu onor il conduce. Asta e alta discutie. De vor fi adevarate zicerile domnului Zoellick, insurgenta gratuita roman contra roman va avea un palpabil inamic in piele si oase: inanitia galopanta.

Din fericire, deocamdata, putini cetateni din aceasta tara fac parte din G1,2. Adica numarul in miliarde al locatarilor planetei care traiesc cu 1,35 dolari pe zi. Cum insa pretul cerealelor in Uniunea Europeana s-a dus in sus cu 120%, intr-un an, se contureaza un subzistent "trai pe vatrai". Tona de paioase si porumb se invarte pana la ametire spre un cost de 1.000 de lei.

La aceasta hibrida reteta de cumpatare calugareasca, trebuie adaugat nelipsitul ingredient autohton reprezentat de elita cleptocrata. Cum ea intretine relatiile verticale de dominatie pe tot ce inseamna piata romaneasca, avem si fondanta roz asezata pe graul fiert intru pomenire.

Totusi, nu este cazul lamentarilor si nici vremea bocitoarelor tocmite. A traversat poporul acesta restristea foametei din anii '46-'47. A inselat "bulimia" deceniului opt, devorand ciocuri de vinete galinacee. Apoi s-a incolonat tovaraseste, in Duminica Miopului din mai 1990, pentru a-si croi o alta soarta, nu o fire diferita.

Astfel, n-au fost intinate idealurile iliesciene si a propasit. S-au inflationat galantarele cu conserve US Army ramase disponibile dupa armata din Vietnam.

In aceeasi cheie cu predictiile Bancii Mondiale, ramanem impasibili la consemnarile vizionarilor shaolini care ne instiinteaza cu intelepciunea lor perpetuata milenar ca vremea vitrega, tonele de bani concentrate in prea putine locuri, intransigenta ideologica si religioasa sunt tot atatea bombe care ticaie. Ei nu omit instabilitatea politica ce-si trage seva din economiile precare.

Calugarii aceia n-or fi botezati cu toata apa, daca asa ceva este prevazut in religia budista. Ne-a fost frica de bine, cand de 20 de ani votam anapoda. Cum sa ne temem de raul edulcorat? Ne scoatem si de asta data. Curand intram in Postul Pastelui. Motiv sacru de mineralizare si vitamine botaniste. Bors de linte, ciorba de bob, escalop de naut, mazare decorticata.

Dezlegare la papadie, trifoi in sos tomat si piure de gulii. Pe urma, vom purcede la decimarea puilor de cornute cu lana. Ramane putin timp pana la Craciun. Dalb prilej de achizitionare a godacilor la oferta. Un sfert de animal, avans zero, fara giranti, cu rata egala celei din transa programului Prima Casa 2. Toate stropite cu bauturi betive pana la efect halucinogen.

Pentru a-l imbuna pe Dumnezeu, masa ortodoxa va raspunde cu smerenie purtatorilor de odajdii care o convoaca la cheta nationala pentru ridicarea Catedralei Neamului. N-o fi un canon sa dai 1,35 euro, la cate sute de milioane costa. Odata aliat cu puterea suprema, romanul nu va fi piezis cu destinul.

Isi va recunoaste fericirea dupa zgomotul pe care aceasta il face plecand.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#pret alimente crestere, #foamete nivel mondial, #Robert Zoellick Banca Mondiala , #preturi alimente