Reducerea preturilor la alimente: Ce se poate ascunde sub inflatia negativa

Luni, 13 Iulie 2015, ora 08:07
3952 citiri
Reducerea preturilor la alimente: Ce se poate ascunde sub inflatia negativa
Foto: Arhiva Ziare.com

Generalizarea reducerii TVA la produsele alimentare a dus, potrivit datelor INS, la 3 procente in minus pentru indicele preturilor de consum calculat pe luna iunie, iar inflatia anuala calculata pe aceeasi luna la un minus de 1,6 procente.

Ceea ce, suprapus peste inflatia de fond, nu va face decat sa anuleze cresterea de preturi care s-a produs de la inceputul acestui an, anuntata deja la valoarea de 1,78% pe primele cinci luni din 2015.

Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa

Daca se tine cont si de efectul majorarii cu 11% a pretului gazelor naturale incepand cu data de 1 iulie 2015 (care se va vedea in datele comunicate de INS in luna august pentru luna iulie si, potrivit ponderii din cosul de consum, va insemna o crestere de 0,37% pe IPC), practic, masura de diminuare a taxarii alimentelor va reseta (nu deplin!) nivelul general al preturilor la cel de la finele anului 2014.

Astfel, desi statistica oficiala va anunta valori cu minus ale inflatiei lunare, iar inflatia anuala se va indrepta spre teritoriul negativ, dupa ce atinsese un nivel de 1,2% in luna mai 2015, nu se poate vorbi despre un proces de deflatie, care ar fi presupus o scadere treptata a preturilor si o reducere a consumului.

De fapt, avem de-a face cu o corectie punctuala a nivelului de preturi, ale carei efecte se vor epuiza rapid, odata cu stocurile de alimente deja aprovizionate.

Mai degraba, am putea fi ingrijorati ca nu cumva masura luata de guvernanti sa nu mascheze, si pe fondul majorarii salariului minim pentru peste 1,3 milioane de persoane cu incepere de la 1 iulie 2015 de la 975 lei la 1.050 lei (majorare de 7,7%), o inflatie de fond semnificativ mai mare decat cea tintita oficial de BNR la nivelul de 2,5% pe an.

Citeste mai multe despre Reducerea preturilor la alimente: ce se poate ascunde sub inflatia negativa pe Curs de guvernare

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#inflatie negativa premiera Romania, #preturi scazute alimente TVA , #preturi alimente