10 pasi pentru imbunatatirea relatiei cu banca

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 12:34
2323 citiri
10 pasi pentru imbunatatirea relatiei cu banca

Bancherii iau bani de la clienti cu 5%, ii dau la alti clienti cu 10%, pentru ca sa poata pleca la ora 16.00 la tenis sau la golf. Asa suna un vechi proverb englezesc. Dobanzi, comisioane, penalitati, schimb valutar - relatia cu banca este foarte costisitoare.

Portalul contzilla.ro a facut un top 10 al metodelor de imbunatatire a relatiei cu banca. Astfel, cei care au nevoie sa faca un schimb valutar sunt sfatuiti sa evite cash-ul, intrucat schimbul de valuta in cont - licitatia valutara - ofera cursuri mult mai bune.

In plus, pentru sume peste 10.000 euro majoritatea bancilor vor negocia cursul. O alta metoda este utilizarea serviciilor de Internet Banking, care aduce economii de bani si timp, majoritatea bancilor oferind reduceri importante la tarifele operatiunilor realizate prin Internet.

Portalul mentionat mai arata ca si cardurile de credit pot "aduce venituri importante daca sunt utilizate corect".

"Conturile de economii sunt conturi care imbina beneficiile depozitelor cu cele ale conturilor curente - majoritatea bancilor ofera astfel de produse la dobanzi superioare conturilor curente in conditiile mentinerii unui sold minim al contului - de regula, maxim 1.000 de lei - practic din contul de economii puteti retrage oricand cu conditia pastrarii soldului minim.

Recomandam mutarea disponibilitatilor suplimentare din contul curent in contul de economii, chiar daca acestea sunt disponibile pe termen scurt, mai ales avand in vedere ca bancile nu comisioneaza transferurile intre conturile aceluiasi titular", arata site-ul citat.

Daca sunteti o persoana ocupata si vreti sa evitati drumurile la banca pentru plata facturilor sau obligatiilor, Direct Debit si Standing Order sunt servicii bancare deosebit de utile.

Direct Debit este utilizat pentru plata facturilor de utilitati, mai ales atunci cand au regularitate lunara. "Fondurile de investitii pot fi alternative viabile la depozitele bancare, mai ales daca sunteti dispus sa va asumati riscuri suplimentare, in aceste conditii posibilitatile de castig sunt mult mai mari.

Credite ipotecare/imobiliare vs. credite de nevoi curente

Daca aveti mai multe credite, este posibila o combinatie intre credite de nevoi personale si credite cu ipoteca. Este bine de stiut ca credite cu ipoteca au intotdeauna dobanzi mult mai mici decat creditele de nevoi personale.

"Intrebati ofiterul de credit daca nu este posibil sa combine cele doua credite intr-unul singur, garantat cu aceeasi ipoteca - acest lucru ar duce la reducerea consistenta a dobanzilor si a ratelor platite", explica specialistii.

Cei care mai vor sa ia credite, in actualele conditii, se lovesc de vesnica dilema: credite in valuta sau credite in lei? Recomandarea analistilor este pentru accesarea imprumuturilor in moneda in care sunt si veniturile, mai ales in cazul in care diferentele dintre dobanzile platite la cele doua tipuri de credit nu sunt foarte mari.

In acest fel veti evita riscul valutar. "Pe de alta parte, in cazul in care diferentele intre dobanzile percepute de banca la cele doua tipuri de credite sunt mai mari de 5% - de exemplu 6% la euro si 11% la lei - va recomandam sa aveti in vedere creditul cu dobanda cea mai mica, intrucat in acest caz ratele la creditul in lei vor fi substantial mai mari", arata sursa citata.

Conturi de acumulare pentru copii

O alta metoda de eficientizare a relatiei cu banca ar fi deschiderea de conturi cu acumulare pentru copii. Acestea sunt produse complexe, care vizeaza un orizont de timp indelungat pentru acumularea unor sume consistente de bani prin depuneri regulate de sume egale.

Principalul avantaj al acestei clase de produse, fata de produsele de asigurare cu acumulare, tip unit-linked, oferite de companiile de asigurare este ca ofera o transparenta crescuta a costurilor si randamentelor oferite si nu au costuri ascunse, oferind certitudinea unor acumulari previzibile si fara surprize.

In fine, o ultima recomandare face apel la capacitatea dvs de negociere. "Bancile negociaza preturile si caracteristicile multora dintre produsele oferite. Astfel, puteti negocia dobanzile depozitelor sau creditelor peste 100.000 euro (chiar daca sunt credite in sold), schimburile valutare peste 10.000 de euro, dar mai ales, daca intampinati probleme la plata ratelor, puteti cere o perioada de gratie", conchide analiza portalului.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#clienti banci relatie, #curs valutar banca, #conturi copii banca , #RCA
Comentarii