90% dintre romani cred ca viata pe care o duc este mai scumpa decat in UE

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 22:42
1203 citiri
90% dintre romani cred ca viata pe care o duc este mai scumpa decat in UE

Aproape 90% dintre romani cred ca viata pe care o duc este mai scumpa decat in alte tari din UE. Aceasta este una dintre concluziile unui eurobarometru realizat la sfarsitul anului trecut.

Perceptia insa este una cu o acoperire geografica mai mare, un procent similar (87%) dintre respondentii din cele 12 noi state membre ale Uniunii dand acelasi raspuns.

In schimb, la nivelul celor 27 de state UE, doua treimi dintre cetateni cred ca situatia costului vietii din propria tara este mai putin buna decat in media tarilor europene.

"Privind comparativ evaluarea situatiei costului vietii in Romania, constatam o usoara crestere de 4 puncte a procentului respondentilor care cred ca situatia cheltuielilor cu traiul in Romania este mai putin buna decat in restul Uniunii Europene, de la 10% in noiembrie 2008 la 6% in noiembrie 2009. La nivelul celor 27 de state membre ale UE, nu exista nicio diferenta intre cele doua momente", se arata in sondajul mentionat.

Cat priveste situatia mediului inconjurator, romanii cred, in proportie de 77%, ca si situatia mediului inconjurator din tara lor este mai putin buna decat in statele Uniunii Europene. Spre deosebire de ceilalti indicatori analizati, exista o diferenta semnificativa intre perceptia romanilor si a cetatenilor din cele 12 noi state membre ale UE care, doar in proportie de 60%, cred ca situatia mediului inconjurator din propria tara este mai putin buna decat cea din Uniunea Europeana.

Totusi, perceptii similare celei din Romania se regasesc in tari apropiate geografic, cum ar fi Ungaria (81%), Bulgaria (80%), Malta (79%), Lituania (73%), Grecia (70%). La nivelul celor 27 state din Uniune insa tendinta este inversata.

Aproape jumatate dintre respondenti (48%) apreciaza ca situatia mediului este mai buna in propria tara decat in celelalte tari europene. Aceasta perceptie este inca si mai accentuata in vechile state membre UE (UE15), unde peste jumatate (53%) dintre respondenti cred ca situatia mediului inconjurator este mai buna in tara lor decat in alte tari europene.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#nivel trai eurobarometru Romania, #eurobarometru Romania , #RCA