Antreneaza-ti creierul sa fie econom

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 12:23
1921 citiri
Antreneaza-ti creierul sa fie econom

Se intampla ca in viata principalul dusman sa-ti fii tu insuti, iar asta bineinteles ca se transmite si cand este vorba de a-ti administra propriul buget.

Exact cand iti propui sa economisesti luna asta, uiti foarte repede cand te duci la magazin si acolo te lasi cuprins de instinctul de moment si cumperi lucruri de care nu ai nevoie cu adevarat.

Si asa ajungi sa te sabotezi singur, iar visele tale de economisire devin doar o vaga amintire. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt pierdute, poti sa inveti cum sa iti controlezi creierul, sa il educi ca sa nu raspunda impulsurilor de moment pe care le ai atunci cand este vorba de banii pe care vrei sa ii cheltuiesti.

Specialistul financiar Jean Chatzky are cateva trucuri care te vor ajuta sa iesi invingator in lupta cu tine, anunta Oprah.com.

"Creierul tau iti da multe semnale emotionale, iar unele dintre ele nu iti sunt folositoare. De fapt, chiar pot fi ignorate fara nicio problema", este parerea lui George Lowenstein, profesor economist si psiholog la Universitatea Carnegie Mellon.

Daca vei stii cum sa interpretezi aceste semnale si vei incerca sa le ignori, vei putea scapa de multe probleme, iar economiile tale vor spori.

Foloseste-te de puterea ta atunci cand este vorba de bani. Nu este vorba de puterea fizica, ci de mintea ta. Nu lasa ca banii sa te domine pe tine, domina-i tu pe ei. E ca si cum te decizi sa te lasi de fumat sau sa te apuci de o dieta. Cu putina determinare vei reusi sa-ti faci un plan si sa cheltui doar sumele pe care trebuie, nimic in plus.

Economiseste banii pe card, e mult mai simplu asa. Daca nu-i ai in portofel sau in buzunar, nu-i vei cheltui. Daca luam in considerare ca in Romania nu in toate magazinele poti plati cu cardul, cu siguranta impulsul tau va fi potolit cu ajutorul acestor imprejurari.

De asemenea, incearca sa-ti impui sa scoti banii de pe card doar de la banca emitenta, asa nu platesti comisioane, iar cand vrei sa cumperi ceva si sediul va fi prea departe, vei ajunge sa economisesti.

Nu te lasa coplesit de impulsul de a cumpara care vine din creierul tau. Nu te lasa inselat ca sa cumperi un lucru, pentru ca mai tarziu vei regreta. Opreste-te si gandeste-te bine daca tu chiar ai nevoie de acel lucru, iar daca nu este esential pentru viata ta iesi din magazin repede.

O alta metoda de a economisi este cautarea unor activitati placute care sa nu implice cheltuieli financiare. Te vei simti mai bine daca te vei plimba in parc, nu prin magazine. Concentreaza-te pe altceva, nu pe achizitionarea de cat mai multe bunuri materiale, incearca-le pe cele spirituale.

Si, nu in ultimul rand, trebuie sa aplici efectul "aluna". Adica creierul tau va fi satisfacut ca ai cumparat ceva, conditia e sa fie ceva mic si ieftin. Asa iti va ramane si ceva ca sa pui deoparte. Ca sa reusesti trebuie sa exersezi zilnic, pentru ca este adevarat ca multi dintre noi cheltuim banii cu usurinta, dar stam prost la capitolul economisire.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#antrena creier, #plan economisire, #ignora banii , #RCA