Cat costa, anual, cele mai ieftine carduri de debit

Marti, 25 August 2009, ora 16:16
4318 citiri
Cat costa, anual, cele mai ieftine carduri de debit

Cele mai ieftine carduri de debit scot din buzunarele posesorilor o suma medie de 32 de lei pe an. In cazul cardurilor Gold, insa, costul mediu poate ajunge si la 300 de lei pe an.

Cele mai ieftine zece carduri de debit emise de bancile de pe piata autohtona au un cost mediu de pana la 57 de lei pe an, conform unei analize realizate de Capital.

Au fost luate in calcul cardurile de debit oferite de primele 20 de banci de pe piata autohtona in conditiile unui grad de utilizare mediu, construit pe baza statisticilor BNR: 19 tranzactii de retragere de numerar de la bancomat intr-un an (dintre care trei, de la ATM-uri ale altor banci decat cea emitenta), respectiv plati efectuate la comercianti din tara si o plata in magazine in afara tarii.

Calculele au fost facute luandu-se in considerare o suma medie retrasa de la bancomat de aproape 133 de lei, iar cea cheltuita la comercianti din strainatate a fost de 83 de lei (aproape 20 de euro). Platile efectuate cu cardul la comercianti nu sunt comisionate de banci.

Concomitent, au mai fost luate in calcul comisioanele de emitere a cardurilor, cele anuale de administrare si costul suportat de posesor pentru interogarea de 12 ori pe an a soldului la bancomatele bancii care a emis cardul.

Cardurile de debit emise de Citibank s-au plasat pe primul loc, deoarece banca nu percepe comisioane de emitere si de administrare, nici nu taxeaza retragerea de bani de la bancomatele altor banci in cazul primelor doua tranzactii de acest tip efectuate de posesorii de carduri Citibanking, respectiv la primele trei efectuate de clientii cu carduri CitiOne.

Carduri de debit mai putin costisitoare pot obtine cei care cumpara pachete de produse care includ si aceste instrumente de plata. De exemplu, cel mai ieftin pachet oferit de UniCredit Tiriac are un tarif standard de 20 de lei pe an.

Sume blocate in contul de card

Mai multe banci blocheaza o suma minima in contul posesorilor de carduri, pe care acestia trebuie sa o aiba permanent in cont. Banca Romaneasca impune solduri minime intangibile extrem de mari in cazul cardurilor de debit Visa Classic (750 de lei) si Visa Gold (5.000 de lei).

La cel mai ieftin card pe care il emite, aceasta banca blocheaza in contul posesorului suma modica de 5 lei.

Alte banci care le impun clientilor cu carduri de debit sa aiba sume consistente in cont sunt Banca Italo-Romena si Alpha Bank. Posesorii de carduri Visa International emise de Banca Italo-Romena trebuie sa aiba in cont o suma minima de 210 lei, insa acest card are atasate doua conturi, unul in lei, iar altul in euro.

Solduri intangibile simbolice

Alpha Bank le impune posesorilor de Visa Clasic un sold intangibil echivalent cu cel putin 105 lei, dar cei care detin Visa Electron pot cheltui si ultimul leu aflat in contul atasat cardului. Cele mai multe banci nu stabilesc un sold intangibil sau sumele sunt simbolice: 5 - 10 lei.

Si depunerea de cash pe card la ghiseul bancii emitente poate fi comisionata. RBS nu-si incurajeaza clientii sa treaca pragul agentiilor pentru o astfel de operatiune, percepand un comision de 5 lei din suma depusa la ghiseele bancii pe cardurile de debit.

In schimb, clientii sunt informati ca numerarul poate fi depus fara comision pe carduri daca se duc in agentiile Postei Romane.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#carduri debit ieftine, #solduri intangibie, #sume blocate cont card , #RCA