Raiffeisen: Economia Romaniei se va prabusi fara sprijinul FMI si UE

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 16:12
5178 citiri
Raiffeisen: Economia Romaniei se va prabusi fara sprijinul FMI si UE

Autoritatile din Romania vor fi nevoite, in cel mai scurt timp, sa ceara ajutorul financiar al Uniunii Europene si al Fondului Monetar International pentru a putea depasi criza economica spre care se indreapta.

In acceptiunea analistilor austrieci de la Raiffeisen, Romania este la fel de vulnerabila ca si Ungaria, motiv pentru care tara noastra ar trebui sa fie in capul listei intocmite de FMI si UE pentru viitoarele interventii.

Acestia isi justifica afirmatiile prin faptul ca, atat in cazul Romaniei, cat si in cel al tarilor baltice, care au aderat la UE impreuna cu Ungaria, nevoile de finantare externa depasesc nivelul rezervelor internationale. Altfel spus, atat timp cat marile companii isi anuleaza sau amana investitiile in aceste tari, pe fondul crizei de lichiditati de la nivel mondial, economia Romaniei nu are cum sa progreseze.

"Aceasta este o situatie alarmanta in conditiile in care aparitia unor sincope in finantarea externa a acestor tari poate antrena mari probleme, asa incat economiile si monedele lor sa fie supuse unui stres intens", se arata in raportul RZB.

Potrivit specialistilor institutiei de finantare, ponderea datoriei externe pe termen scurt a Romaniei in rezervele internationale se cifreaza la 60%, in timp ce ponderea necesarului total de finantare externa in rezervele internationale depaseste cu putin 160%.

Comparativ cu Ungaria, ponderea datoriei externe pe termen scurt a Romaniei in rezervele internationale este cu aproximativ 40% mai mica. La randul sau, ponderea necesarului total de finantare externa a Ungariei in rezervele internationale este cu 60 de procente peste nivelul inregistrat de tara noastra.

Cifrele aferente Romaniei sunt usor mai mici decat cele raportate pentru Polonia sau Bulgaria. In cazul vecinilor nostri de la sud de Dunare, cele doua ponderi se cifreaza la 80%, respectiv 160%, in vreme ce datele in cazul Poloniei indica ponderi de 110%, respectiv 180%.

Din acest punct de vedere, cel mai rau stau Estonia si Letonia, state in care ponderile datoriei externe pe termen scurt in rezervele internationale ajung la 280%, respectiv 255%. In ceea ce priveste ponderea necesarului total de finantare externa in rezervele internationale, acestea se ridica la 435-440%, in cazul Estoniei, respectiv 420-430% pentru Letonia, se mai subliniaza in raportul bancii austriece raportul bancii austriece.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Raiffeisen, #economia romaniei, #ajutor financiar, #fmi, #UE , #Romania