Relu Fenechiu, condamnat la inchisoare: Un mandat presarat cu scandaluri si promisiuni

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 19:40
2783 citiri
Relu Fenechiu, condamnat la inchisoare: Un mandat presarat cu scandaluri si promisiuni
Foto: Arhiva Ziare.com

Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, la 5 ani de inchisoare de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul Transformatorul. Fostul ministru al Tranporturilor a avut un mandat plin de provocari si polemici, legate de privatizarea CFR Marfa, deblocarea fondurilor europene si impunerea unor manageri privati la companiile de stat.

El a ocupat fotoliul la Transporturi in decembrie 2012, odata cu formarea Guvernului USL.

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare - pedeapsa e cu executare

Inca de atunci, "piatra de moara" pentru Relu Fenechiu a fost privatizarea CFR Marfa, acesta declarand in repetate randuri ca de rezultatul procesului depinde soarta sa in fruntea Ministerului.

Fenechiu isi da demisia daca CFR Marfa nu se privatizeaza - cu o conditie!

Insa vanzarea companiei de stat a inceput cu stangul, dupa ce dosarele celor trei candidati au fost respinse, pe 15 mai, MT motivand ca sunt incomplete. Procesul s-a reluat in urmatoarea zi, cu un nou termen de depunere a documentatiei, dar si cu scaderea cifrei de afaceri a investitorilor, de la 30 la 20 milioane de euro.

Fenechiu reia privatizarea CFR Marfa - care sunt schimbarile si noul termen

Ulterior, pe 6 iunie, a fost anuntata retragerea din cursa a americanilor de la OmniTrax, pe motiv ca plicul lor nu continea oferta neangajata. Ei au contestat decizia Ministerului, sustinand ca nu au avut timp suficient sa faca o verificare compela a situatiei CFR Marfa, insa aceasta a fost respinsa.

Privatizare CFR Marfa: Dosarul OmniTRAX, respins. Vezi cine a ramas in cursa (Video)

Apoi, pe 19 iunie, si Asocierea Transferoviar - Donau Finanz s-a retras din cursa, invocand aceleasi motive ca si OmniTrax, astfel ca GFR, condusa de omul de afaceri Gruia Stoica, ramasese singurul competitor. In final, aceasta a fost declarata castigatoare. Totusi, oferta cuprindea initial plata celor 202 milioane de euro pentru preluarea CFR Marfa in rate, dar negocierile ulterioare au condus la renuntarea la pretentii si la angajamentul ca GFR va plati suma integrala intr-o singura transa.

CFR Marfa, privatizata. Fenechiu: Dupa 7 ore de negocieri a iesit fumul alb

Cu toate acestea, privatizare CFR Marfa inca nu s-a finalizat, deoarece inca se asteapta avizul Consiliului Concurentei.

In timpul mandatului lui Relu Fenechu s-a realizat si deblocarea platilor pentru Programul Operational Sectorial de Transporturi, la 24 iunie, care erau presuspendate din luna octombrie a anului trecut.

"Este o dovada a muncii depuse de autoritatile romane pentru a dezvolta capacitate administrativa si a ameliora managementul fondurilor structurale. Aceste investitii sunt esentiale pentru economia Romaniei si dezvoltarea ei. Am vazut un progres real in ultimele luni", a declarat atunci Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Procesele de numire a unor manageri privati la companiile de stat din subordinea MT au fost des contestate si generatoare de scandal.

Astfel, Dimitris Sophocleous a demisionat, in aprilie, de la sefia CFR SA, dupa ce planul de reorganizare al societatii realizat de echipa sa a fost respins de Ministerul Transporturilor, el acuzand intrigi politice.

"Apreciem ca aceasta schimbare intempestiva nu este fundamentata de ratiuni economice, ci mai degraba de disperarea factorului politic de a pierde influenta asupra resurselor unei companii de stat si a finantarilor europene", preciza atunci Sophocleous intr-un comunicat.

In locul sau a fost numit de catre Fenechiu fostul director general al CFR Marfa, George Micu.

O situatie similara a fost si la Tarom. Consiliul de Administratie (CA) al companiei a hotarat pe 22 iunie sa urgenteze aplicarea masurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.

Scandal la Tarom: Seful fortat sa-si scurteze mandatul

In acelasi timp, directorului general, Christian Heinzmann, i s-a propus, iar acesta a acceptat, sa i se reduca mandatul de la patru ani la un an. Totusi, el a acuzat ca membrii CA l-au fortat sa semneze decizia. Ulterior, Fenechiu a negat ca a fost implicat in aceasta situatie.

In plus, fostul ministru al Transporturilor a schimbat regulile pentru scolile de soferi, in ciuda protestelor celor care detin astfel de afaceri.

"Am cerut sa fie autorizate doar acele scoli auto care pot sa desfasoare intregul proces de invatare a viitorilor soferi si, mai mult decat atat, cele care nu reusesc sa asigure o promovabilitate de minimum 50% (rata de promovare - n.red.), nu vor primi acreditare pentru anul urmator. In acest fel, va exista o responsabilitate a scolii sa nu mai plece de pe bancile ei viitori soferi care nu stiu sa conduca sau nu cunosc legislatia", a precizat Fenechiu.

Instructorii auto, catre Fenechiu: Nu semnati un ordin de ministru ilegal!

In plus, fostul ministru al Transporturilor a asistat la proiectul-pilot in care trenurile rapide care au plecat din Bucuresti pe 29 aprilie au ajuns la Constanta in mai putin de trei ore, insa specialistii sustin ca acest lucru va fi greu de realizat pe termen lung, fara niste masuri care sa limiteze furturile pe aceasta linie.

Fenechiu face experimente cu trenul: Ajungi de la Bucuresti la Constanta in 3 ore

De asemenea, la bilantul pe care l-a facut spre finalul lunii iunie, el a precizat si ca a contribuit la inaugurarea podului Calafat-Vidin si la obtinerea unor fonduri europene pentru Magistrala 5 a metroului.

Antonescu se mandreste cu Fenechiu: Un om care face lucruri importante pentru Romania

In alta ordine de idei, printre proiectele asumate de Relu Fenechiu se mai numara si obtinerea unor contracte in parteneriat public privat si concesiune la Gara de Nord, Autostrada Iasi-Targu Mures si Portul Constanta, care insa nu au fost puse in practica pana in prezent.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#Fenechiu realizari mandat, #proiecte mandat Fenechiu, #mandat Feneciu, #Fenechiu condamnat inchisoare , #inchisoare