Amenzile pentru e-Factura s-ar putea amâna pentru după 1 iulie. Când va lua Ministerul Finanțelor decizia finală

Sambata, 16 Martie 2024, ora 03:01
3868 citiri
Amenzile pentru e-Factura s-ar putea amâna pentru după 1 iulie. Când va lua Ministerul Finanțelor decizia finală
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș FOTO Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent că ia chiar în calcul extinderea până la finalul lunii iunie 2024 a perioadei în care nu se vor aplica amenzi pentru neconformarea în sistemul RO e-Factura.

În conformitate cu prevederile legale din prezent, de la 1 aprilie, ar trebui ca ANAF să înceapă să perceapă amenzi tuturor personalelor care nu s-au conformat obligativității de înregistrare în sistem. Cu toate acestea, Ministrul Finanțelor a declarat că ia în calcul amânarea termenelor pentru aplicarea amenzilor, la presiunea repetată a mediului de afaceri care a acuzat de la începutul anului inadvertențe grave ale sistemului de facturare. Potrivit unor surse de la nivelul Ministerului de Finanțe, decizia finală va fi luată în funcție de gradul real de conformare la finalul lunii aprilie.

„Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit”, a declarat Ministrul de Finanțe. Declarațiile vin și la scurt timp după ce Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat versiunea simplificată a aplicației e-Factura, pentru creșterea accesibilității și ușurinței în utilizarea instrumentului, pentru toți contribuabilii din țară.

Guvernanții și cei din finanțe se confruntă însă cu realitatea faptului că din circa 700.000 de întreprinderi românești, 100.000 nu au utilizat e-Factura până în prezent.

Mediul e afaceri a pus presiuni pe Guvern pentru a evita amenzi în masă în condițiile în care sistemul dă rateuri

Mai multe voci atât din mediul privat, cât și din partea contabililor și consultanților fiscali care au întâmpinat dificultăți în a gestiona volumele de facturi pe care trebuiau să le înregistreze într-un sistem de facturare copleșit deseori de numeroase erori și probleme neluate în calcul înainte de mandatarea de la 1 ianuarie, au reclamat de la începutul anului atât inadvertențele din sistem, cât și mai ales presiunea pusă pe companii să își rezolve problemele de conformitate până la 1 aprilie de frica amenzilor.

Într-un material publicat recent, compania NextUp, care este în contact direct cu peste 6.000 de antreprenori și IMM-uri din întreaga țară, a înaintat o adresă oficială către Ministerul Finanțelor prin care solicită statului să vină în întâmpinarea contribuabilului cu o infrastructură stabilă și cu o capacitate adecvată pentru documente transmise prin e-Factura. Solicitarea vine în contextul în care serverele ANAF sunt indisponibile ore întregi, zile la rând și nu receptează documentele transmise prin e-Factura de către contribuabili.

„Am solicitat statului român să amâne aplicarea amenzilor privind e-Factura atât cât va fi nevoie, chiar și 6 luni sau până în 2025 dacă va fi cazul, pentru a pune la punct o infrastructură digitală funcțională, nu una șubredă cum este acum. Dacă nu va rezolva problemele de digitalizare din curtea proprie, 1 aprilie 2024 nu este un termen realist pentru aplicarea amenzilor. Ca dezvoltator de software am implementat sistemul e-Factura în softurile noastre, dar în momentul în care documentele sunt transmise către ANAF statul, de fapt, nu le primește” a declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp, potrivit modernbuyer.ro.

„Noi, din mediul privat, suntem pregătiți pentru a trimite e-Factura. De altfel, antreprenorii trimit documentele la timp, însă acestea nu sunt receptate de serverele ANAF care sunt indisponibile ore întregi, zile la rând. Prin urmare, această amânare o cerem pentru a da șansa statului să se pregătească și să nu mai facă teste pe spatele, timpul și banii mediului privat. Statul este cel care are nevoie de timp să se pregătească, mediul privat este deja pregătit pentru e-Factura.”

Pentru a reduce nivelul de stres provocat de e-Factura și pentru a evita posibile amenzi, cele mai multe firme din România folosesc un soft care transmite automat facturile în SPV. În ciuda adoptării ridicate a astfel de aplicații intermediare, companiile se plâng că documentele nu ajung, de fapt, la ANAF din cauza problemelor tehnice care persistă în infrastructura instituției financiare, Instituțiile statului nu s-au pregătit pentru sistemul RO e-Factura înainte ca acesta să devină obligatoriu pentru antreprenori, deși ar fi fost o decizie normală pentru o colaborare bună cu mediul de afaceri. Din această cauză, există consecințe semnificative pe care antreprenorii le resimt în munca de zi cu zi în activitate, punctează NextUp, potrivit sursei citate.

Compania care a semnalat problemele și a insistat către Ministerul de Finanțe să amâne aplicarea amenzilor a mai atras atenția și că „problema cel mai des întâlnită este că serverele ANAF nu sunt disponibile. Este adevărat că sunt detalii pe care le pun la punct de la o săptămână la alta, de la o lună la alta, în SPV, probleme pe care le-au rezolvat. Totuși, singura problemă care rămâne constantă și pe care, din păcate, nici ANAF și nici Ministerul Finanțelor nu o adresează este problema infrastructurii, care nu este disponibilă. Nu putem transmite informații pentru că serverele nu sunt disponibile.”

Ei au reclamat faptul că schimbarea infrastructurii ANAF nu este o chestiune care să se rezolve de pe o zi pe alta și că „cel mai inteligent ar fi fost să se fi rezolvat înainte ca acest sistem să intre în funcție și să fie obligatoriu. Acum, având în vedere această situație, nu vedem altă soluție decât ca statul să își ia timp să rezolve aceste probleme și să repună obligativitatea de a amenda, acolo unde va fi cazul, atunci când va fi pregătit, chiar dacă va depăși termenul de 1 aprilie sau posibilul nou termen pe care îl au în vedere, 1 iulie”, subliniază Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

În cazul în care statul român va lua o decizie în acest sens, reprezentanții NextUp sunt de părere că amânarea aplicării sancțiunilor se va face în pași, pe câteva luni, pe 3 luni, respectiv ulterior cu încă 3 luni, până când serverele ANAF vor fi complet pregătite să primească documente, citează modernbuyer.ro.

La ce amenzi se expun firmele după 1 aprilie, potrivit legislației în vigoare

După data de 1 aprilie 2024, lipsa raportării unei tranzacții business-to-business (B2B) se va solda cu o amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici și pentru cei nerezidenți.

Totodată, de la 1 iulie 2024, o persoană impozabilă stabilită în România, care primește și înregistrează o factură tradițională, emisă pe hârtie sau prin alte variante electronice de operatori economici stabiliți în România, și nu a fost emisă în format XML cu sigiliul Ministerului Finanțelor, poate primi o amendă egală cu 15% din valoarea facturii.

Începând cu 1 ianuarie 2024 și până pe 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația business-to-government (B2G), pentru care există obligația utilizării e-Factura începând cu data de 01 iulie 2022.

Totodată, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România trebuie să raporteze în efactura, de la 1 ianuarie, toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România, cu unele excepții legate de transportul de bunuri în afara Uniunii Europene.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii, spune legea.

Începând cu data de 1 iulie 2024, pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România, sunt considerate facturi numai cele care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021. Primirea și înregistrarea de către destinatari, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi transmisă prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, va constitui, de asemenea, contravenție și se va sancționa cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.

Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#RO e Factura, #Ministerul Finantelor, #ANAF, #facturare electronica, #contabilitate, #contabilitate firma, #mediul de afaceri , #e-Factura